Cimitirul „Sf. Gheorghe” din Piteşti, plin de opere de artă

FAIMĂ ŞI POSTMORTEM Printre cele 60.000 de locuri de veci din cel mai populat cimitir din Piteşti se numără şi destule monumente-operă de artă, unele dintre ele fiind ale unor argeşeni de renume. Ridicat în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, Cimitirul „Sfântul Gheorghe” este, la ora actuală, cel mai populat din Piteşti, cu peste 60.000 de locuri de veci. Pe sutele de alei ale cimitirului îşi dorm somnul de la simpli anonimi până la oameni care au marcat istoria Piteştiului şi Argeşului, iar multe dintre monumentele lor funerare sunt adevărate opere de artă. Având-o drept ghid pe doamna Lelia Bădica – referent în cadrul Administraţiei Cimitirelor Piteşti, am văzut zilele trecute o parte dintre cele mai interesante şi importante morminte. La câţiva metri de intrarea în cimitir, pe partea dreaptă, descoperim un cavou nou şi elegant, ce aparţine cunoscuţilor actori Ileana şi Ion Focşa. Din fericire, cele două personalităţi ale teatrului sunt în viaţă şi sperăm să-i mai avem alături de noi mulţi ani de acum înainte. Însă cei doi s-au îngrijit înainte şi de momentul marii treceri. Tot pe partea dreaptă se află un cavou din granit negru, care atrage imediat atenţia.Aici se odihneşte unul dintre cei mai puternici oameni de afaceri din Piteşti – Veaceslav Pînzari, patronul Slava, cel care a dispărut dintre noi în 2010. Un alt monument funerar deosebit este cavoul familiilor Rădulescu şi Ionescu, acesta fiind construit în formă de biserică, având inclusiv turlele aferente. O piatră funerară specială este şi cea a soţilor Maria şi Tiţă Dumitrescu (decedaţi în prima jumătate a secolului XX), aceasta având alături de fotografiile lor – foarte puţin afectate de patina timpului – şi chipurile lor în basorelief.
Şi Niţă Simionescu (1831-1903) a avut parte de un monument special, pe care a fost sculptat un înger. E paradoxal cât de frumoase sunt unele morminte în acest loc unde nu e loc de bucurie, ci doar de tristeţe, reculegere şi pioase aduceri-aminte.

De la cavou cu gresie până la cavou cu… mozaic

Puţin mai în spate descoperim un cavou pe care se află un mozaic reprezentându-l pe Sfântul Gheorghe ucigând balaurul. O altă familie din Piteşti – Măndiţă – a ales să îşi facă un cavou acoperit în întregime cu gresie. Revenind la personalităţile îngropate în cimitir, trebuie spus că un mormânt cu totul deosebit este cel al lui Constantin şi Maria Teiuleanu, donatorii şcolii de fete din Piteşti (actualul Colegiu „Maria Teiuleanu”) şi al azilului de bătrâni. Busturile lor – vegheate de îngeri – au fost sculptate cu mult bun gust. Ghidaţi de doamna Lelia Bădica, ajungem şi la un mormânt mai puţin cunoscut, cel al lui Eftimie Ionescu (1847-1915), fost primar al Piteştiului, comerciant şi preşedinte al Camerei de Comerţ.
În cimitir îşi doarme somnul de veci şi Alexandru Nanu (decedat în 1912), unul dintre cei mai apreciaţi profesori pe care i-a dat Argeşul. Tot în cimitirul „Sf. Gheorghe” se află şi cripta lui Radu Stancu, fostul director plin de har al Muzeului Judeţean, decedat în 2008, la 71 de ani. Un mormânt special este şi cel al profesorului economist Gheorghe Popescu (1846-1908). Bustul său se află în faţa crucii din marmură neagră. Undeva pe partea stângă, aproape de intrarea în cimitir, se află şi mormântul fostului mare jucător şi antrenor al lui FC Argeş, Constantin Cârstea, decedat în 2009, la doar 60 de ani. Pe piatra funerară, alături de un fular alb-violet, se află şi o emoţionantă fotografie de la nunta sa. Iubire şi dincolo de moarte… Fondatorii cimitirului şi ai capelei – soţii Ştefan şi Maria Babik (decedaţi în 1894 şi respectiv 1907) – au şi ei un mormânt special. La baza crucii din marmură se află busturile lor.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.