ANCHETĂ În urma investigaţiilor făcute pe marginea consumului de etnobotanice din Argeş, Gheoghe Davidescu l-a descoperit pe un fost gardian al Prefecturii ca fiind patron de magazin de vise. Pe lângă sutele de probleme pe care le are pe cap, prefectul Gheorghe Davidescu nu a putut rămâne impasibil nici faţă de consumul de etnobotanice din Argeş. Îngrijorat de amploarea pe care a luat-o acest fenomen, mai ales în rândul tinerilor, prefectul a dat ordin să se formeze o comisie care să-i întocmească un raport detaliat, în care să fie trecute, cu lux de amănunte, date şi informaţii legate de consumul etnobotanicelor.

Odată aflat cu raportul pe masă, prefectul a scris pe el „Document secret”, l-a multiplicat, şi l-a trimis către Primăria Piteşti, Inspectoratul Judeţean de Poliţie şi Guvernul României, pe fiecare exemplar în parte prefectul făcând adnotări personale.
Conform raportului, Primăriei Piteşti i se cere ca, de urgenţă, să scoată magazinele de etnobotanice în afara oraşului, iar prefectul îi dă şi soluţii în acest sens primarului Tudor Pendiuc, oferindu-i ca exemplu municipii precum Cluj, Iaşi şi Constanţa.
Tot Davidescu mai notează cu steluţă că nu vrea să mai audă de astfel de magazine pe o rază de doi kilometri faţă de şcoli şi biserici. Ca să fie şi mai convingător în faţa lui Pendiuc, prefectul a ataşat la raport şi hotărârile de consiliu ale celor trei primării, dar şi declaraţii ale primarilor din cele trei oraşe, legate de rezultatele survenite în urma aplicării acestor măsuri.
În ceea ce priveşte raportul trimis de Gogu către Poliţia Argeş – deşi o parte din informaţii le-a strâns chiar de la această instituţie, dar şi de la serviciile secrete – prefectul cere mai multă acţiune din partea poliţiştilor, în special pe partea de prevenire.
În viziunea şefului Prefecturii, poliţiştii, împreună cu persoane de la ONG-uri şi cele de la Antidrog, ar trebui să declanşeze, în perioada imediat următoare, o campanie puternică în şcolile şi liceele din judeţ, prin care să se prezinte mesaje radicale împotriva consumului de etnobotanice. Şi aici Gogu are obiecţiuni: mesajele trebuie să aibă un puternic caracter local – exemple, dacă se poate – şi să nu fie, sub nicio formă, copiate după cele care se difuzează în campaniile derulate la nivel naţional. Al treilea raport semnat de prefectul de Argeş a fost trimis la Guvern. De această dată, Gogu speră ca raportul din judeţul nostru să reprezinte o bază solidă de date, încât să fie folosit pentru legea aflată la această oră în dezbaterea Parlamentului, privind interzicerea comercializării produselor etnobotanice.

Fostul gardian al Prefecturii s-a făcut patron de etnobotanice

Dacă anul trecut, în Argeş, aveam 14 magazine care vindeau etnobotanice, azi mai sunt doar trei, toate în Piteşti, conform raportului întocmit de prefect: unul pe strada Exerciţiu, unul în cartierul Fraţii Goleşti şi unul lângă teatrul Al. Davila. Conform verificărilor făcute de prefect, patronul magazinului de pe Fraţii Goleşti este o persoană care, ani de zile, a păzit chiar uşa de la intrarea în Prefectură: Mircea Pârneaţă, fost angajat la Gardienii Publici.
Tot din raportul prefectului mai aflăm şi care sunt etnobotanicele preferate de consumatorii argeşeni: Diamonds Crystal, B52 Car Freshener, care se vinde oficial ca odorizant de maşină, M1 Palm Food – prezentat drept îngrăşământ de plante, Diamonds Power, M1 Revolution, M1 Revolution Light Car Freshener, Diesel Power sau Tao. În ce priveşte aprovizionarea, marfa care ajunge la Piteşti este adusă de la un importator din Constanţa şi Galaţi, iar majoritatea ierburilor provin din China şi din Afganistan.

 

Comments

comments

DISTRIBUIȚI