Prefectul a descoperit 2000 de hectare de pădure puse ilegale în posesie

BILANŢ Din raportul pe 2011 al prefectului Gheorghe Davidescu aflăm că, anul trecut, Instituţia Prefectului a cerut anularea în instanţă a numeroase titluri de proprietate care vizau puneri ilegale în posesie pe circa 2.000 de hectare de pădure, printre care şi în Pădurea Trivale. În raport mai sunt cuprinse şi date economice privind absorbţia  fondurilor europene pre-aderare şi post-aderare din Argeş, care, în 2011, au depăşit suma de 125 de milioane de euro. Gheorghe Davidescu, Prefectul de Argeş, a finalizat, zilele trecute, raportul de activitate pe 2011 al instituţiei pe care o conduce. Din raportul lui Davidescu reiese că, anul trecut, Instituţia Prefectului a cerut instanţei anularea a nouă titluri de proprietate şi procese-verbale de punere ilegală în posesie a peste 180 de ha de vegetaţie forestieră din Pădurea Trivale. Tot Prefectura a promovat 16 acţiuni de anulare a tot atâtea titluri de proprietate de punere în posesie pe raza Ocoalelor Silvice Piteşti, Cotmeana şi Aninoasa, pentru o suprafaţă totală de 2.000 de ha de pădure. Acţiunile de anulare se află pe rolul instanţelor de judecată, în diferite etape procesuale.
Rămânând la păduri, la iniţiativa prefectului, a fost demarată acţiunea de protejare a Pădurii-Parc Trivale, prin declararea acesteia drept arie protejată de interes naţional. Este vorba de o suprafaţă totală de 481 de ha. În ceea ce priveşte problemele de fond funciar, la mai bine de 20 de ani de la Revoluţie, acestea sunt încă departe de a fi rezolvate. Astfel, Comisia Judeţeană de Fond Funciar este parte într-un număr de 10.000 de dosare, toate aflate pe rolul instanţelor de drept comun.

Primarul de la Berevoieşti reclamat la DNA de către prefect

Tot în 2011, prin ordinul prefectului, a fost dispus un control în comunele Berevoieşti şi Godeni cu privire la activitatea firmei Euroextract DC, care, prin exploatarea necorespunzătoare a lignitului, fără avizul Agenţiei Naţionale de Resurse Minerale, a pus în pericol resursa de apă a satului Godeni. În baza acestui control, Serviciul de Investigare a Fraudelor al IPJ Argeş a întocmit dosare de cercetare penală, atât pe numele primarului comunei Berevoieşti, Fănel Proca, cât şi pe al administratorului de la SC Euroextract. De asemenea, raportul de control al prefectului a fost înaintat şi Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Piteşti, iar primarul comunei Berevoieşti, Gigi Fănel Proca, s-a ales şi cu un dosar de cercetare penală pentru abuz în serviciu.

Peste 100 de milioane de euro, atrase din fonduri europene

Conform raportului Prefecturii, în Argeş, în 2011, prin fondurile de pre-aderare s-au încheiat contracte de finanţare pentru un număr de 52 de proiecte în valoare de 123.993.510 euro. Prin aceste contracte s-au făcut plăţi din fonduri europene în valoare de 116.330.130 de euro. A existat şi o problemă: un proiect derulat de Consiliul Local din Berevoieşti căruia i-a fost refuzată decontarea sumei de 332.860 de euro. Unul din obiectivele proiectului, un pod, a fost declarat neeligibil deoarece i-a fost schimbat amplasamentul fără acordul Autorităţii de Management. În schimb, în cadrul accesării fondurilor post-aderare s-au încheiat contracte de finanţare pentru un număr de 56 de proiecte, în valoare de 128.561.600 euro. Prin aceste contracte s-au făcut plăţi din fonduri europene în valoare de peste 8.300.000 de euro.

Prefectura a accesat peste 1,6 milioane euro

Anul trecut, şi Prefectura Argeş a reuşit să obţină banii europeni în baza unor proiecte având ca temă, în principal, administraţiile locale. Prin două din aceste proiecte, Prefectura a obţinut finanţări de peste 1,6 milioane de euro, sume nerambursabile. Din aceşti bani, 1.250 de funcţionari publici din cadrul primăriilor şi instituţiilor publice descentralizate din Argeş sunt şcolarizaţi în domenii precum limbile străine sau managementul proiectelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.