
LISTA CELOR MAI PERICULOASE "E"-URI
E 102-Tartrazina
– interzis în câteva ţări din UE, permis în România
– se găseşte în bomboane, băuturi răcoritoare
– poate produce tumori, afecţiuni grave ale ficatului
E123 – Amarant
– colorant roşu ce poate produce cancer, moarte fetală, astm etc
– se găseşte în vinurile de masp, lichioruri şi icre
– interzis în câteva ţări din UE, permis în România
E110 – Galben FCF
– poate produce astm, disfuncţii ale percepţiei gustului, distrugeri cromozomiale, spasme vasculare, tumori renale
– se găseşte în băuturile răcoritoare, îngheţată şi dulciuri
E122- Azorubina
– colorant roşu, obţinut din gudron, se adaugă la dulciuri, jeleuri, peltea
– produce reacţii adverse la persoanele astmatice
– interzis în SUA, Japonia şi unele state UE, permis în România
E124- Roşu ponceau
– colorant considerat cancerigen în diferite state, inclusiv SUA
– produce hiperactivitate la copii, poate fi găsit în dulciuri, mezeluri, supe
E131 – Albastru patent
– colorant se foloseşte foarte mult în industria dulciurilor
– produce hiperactivitate şi ADHD la copii (ADHD), ameţeli, probleme de respiraţie, tensiune arterială scăzută, reacţii alergice şi chiar cancer
– interzis în SUA, Norvegia şi Australia
E951 – Aspartamul
– îndulcitor, poate da stări de oboseală, ameţeli, dureri de cap
– se găseşte în băuturi răcoritoare şi dulciuri
E420 – Sorbitolul
– îndulcitor interzis sugarilor şi copiilor, folosit la băuturi răcoritoare hipocalorice, guma de mestecat şi dulciuri
– poate produce probleme digestive ca balonare, flatulenţă, dureri de stomac
E952 – Ciclamat
– se găseşte în băuturi răcoritoare hipocalorice, biscuiţi, gemuri şi produse de cofetarie
– interzis în SUA şi UK, poate produce cancer
E621- Glutamatul de sodiu
– provoaca migrene şi este posibil cancerigen
– poate fi găsit în lactate, mezeluri, conserve, supe instant, condimente
E250 – Nitrit de sodiu
– conservant şi stabilizator al culorii cărnii prelucrate
– se foloseşte în inhibarea bacteriilor ce produc toxina botulinică
– nitriţii în combinaţie cu proteinele pot forma substante ce pot produce cancer
E385 – EDTA
– antioxidant ce poate fi găsit în maioneză, sosuri, sucuri, produse ce conţin fructe de mare şi peşte
– inhibă coagularea sângelui şi enzimele
– este interzis în alimentatia copiilor sub 2 ani
CELE MAI UTILIZATE "E"-URI ÎN ROMÂNIA
E621 – Glutamat de sodiu
E171 – Dioxid de titan
E122 – Azorubina
E623 – Diglutamat de calciu
E132 – Indigotina
E951 – Aspartam
E200 – Acid sorbic
E127 – Eritrozina
E150 – Caramel
E210 – Acid benzoic
E102 – Tartrazina
E104 – Galben de chinolina
E211 – Benzoat de sodiu
E162 – Roşu de sfecla
E160 – Licopen
E250 – Nitrit de sodiu
E202 – Sorbat de potasiu
E300 – Acid ascorbic (Vit. C)
E251- Nitrat de sodiu
E330 – Acid citric
(sursa: jurnalul.ro)