Poliţiştii argeşeni vă avertizează: metoda Accidentul ia din nou amploare. Nu vă lăsaţi păcăliţi!

Naivitatea, dar şi lipsa de informare reprezintă aspecte intens exploatate de către escroci, care, prin diverse moduri de operare îşi ating scopul, acela de a-i păcăli pe oameni!

Infractorii au născocit diverse modalităţi prin care să-i înşele pe cetăţeni. Astfel, diferite persoane, recomandându-se sub falsa calitate de avocat,  procuror, poliţist sau medic, solicită telefonic unor persoane, sume mari de bani, atât în valută cât şi lei, sub pretextul că rude apropiate (fiul, fiica), întrucât au provocat accidente de circulaţie şi sunt reţinute de organele de poliţie, au nevoie de aceste sume, pentru acoperirea pagubelor produse cu ocazia accidentului de circulaţie sau pentru intervenţia medicală de urgenţă, la care urmează a fi supuse victimele pretinsului accident.

Astfel, în data de 23 iulie, o persoană în vârstă de 65 de ani a fost contactată telefonic de un bărbat care, folosindu-se de calităţi mincinoase, i-a comunicat că fiica sa a avut un accident rutier şi pentru a fi operată, trebuie să dea o anumită sumă de bani. Persoana vătămată a înmânat suma de 24.800 lei unei persoane de sex feminin care s-a deplasat la locuinţa acesteia şi a pretins că este secretara medicului fiicei sale.

Poliţiştii argeşeni desfăşoară în permanenţă atât activităţi de prevenire cât şi de combatere a acestui tip de faptă.

În acest sens, în ultimele săptămâni poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale au finalizat cercetările în două dosare penale referitoare la săvârşirea a 10 infracţiuni de înşelăciune prin metoda “Accidentul” cauze în care prejudiciul se ridică la suma de aproximativ 40.000 lei.
Dosarele instrumentate au fost înaintate Parchetului de pe lângă Judecătoria Piteştă cu propunere de terminare a urmăririi penale şi trimiterea în judecată a 4 persoane cercetate pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune.

Pentru a nu se mai înregistra astfel de cazuri, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Argeş recomandă:

Verificaţi temeinic cât de reală este situaţia pe care autorul o relatează telefonic. Astfel, luaţi legătura cu membrul familiei despre care persoana susţine că ar fi fost implicat în accident. De cele mai multe ori autorul încearcă să convingă victima de imposibilitatea contactării membrului familiei şi insistă să depuneţi suma de bani cât mai repede.  
Nu divulgaţi autorilor numărul de referinţă al tranzacţiei (MTCN- ul), care permite escrocilor să ridice suma de bani fără a mai prezenta un document de identitate.
Nu oferiţi sume de bani persoanelor necunoscute indiferent de motivul invocat;
Nu divulgaţi datele cu caracter personal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here