Poliţia vă sfătuieşte: ATENȚIE la siguranţa în spaţii aglomerate!

0
286

Pentru a vă bucura pe deplin de bunurile cumpărate în perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă, Poliţia Română vă oferă câteva recomandări pentru protecţia dumneavoastră.

Când porniți la drum cu mijloace auto, înarmați-vă cu răbdare. Valorile de trafic în apropierea sărbătorilor sunt foarte ridicate. Vremea specifică perioadei lunii decembrie poate contribui la îngreunarea vizibilității și la distanțe mai mari de frânare. Adoptați o conduită preventivă în trafic și respectați indicațiile polițiștilor rutieri.

Acordați o atenție sporită locului unde parcați autovehiculul, modului de asigurare al acestuia și bunurilor lăsate în interior. Nu lăsați bunuri de valoare, genți sau portofele la vedere. Atenție la încărcarea și descărcarea cumpărăturilor.

La deplasarea cu mijloace de transport în comun, acordați o atenție sporită bunurilor dumneavoastră. Evitați să vă înghesuiți și nu permiteți să fiți înghesuiți, iar în cazul în care vă simțiți înconjurat de persoane dubioase, căutați să vă schimbați locul. Supravegheați în permanență copiii, în cazul în care vă însoțesc, și țineți bagajul în fața duneavoastră.

Pe întreaga durată a deplasărilor, nu țineți portofelul, actele personale sau telefoanele mobile în buzunarele exterioare fără fermoar, pentru că reprezintă o țintă a hoților, dar și datorită riscului de a le pierde. Păstrați banii și obiectele de valoare în buzunarele interioare ale hainei.

În interiorul centrelor de cumpărături, evitați să aveți asupra dumneavoastră sume mari de bani, în numerar, iar la achitarea produselor cumpărate, nu scoateți toată suma de bani, ci numai necesarul plății contravalorii acestora.

Când efectuați plata cu carul, tastați codul PIN cu discreție, pentru a nu fi observat de cei din jur. Păstrați cardurile cu funcția contact-less în buzunarele de la piept sau în condiții în care să nu poată fi scanate cu aparate POS mobile.

Atenție la tentativele de înșelăciune.

Supermarketurile şi hipermarketurile  au promoţii şi oferă cadouri doar în interiorul magazinelor! Popularizarea acestor promoţii se realizează prin intermediul cataloagelor disponibile în magazin, pe site-urile de pe internet, nicidecum în parcările acestora. Bunurile oferite de persoane fizice, în condiții dubioase, la prețuri derizorii, pot proveni din furt sau pot să nu corespundă caracteristicilor.

Cumpărături on-line. Nu furnizaţi codul numeric personal, seria şi numărul de buletin, de la paşaport sau de la permisul de conducere, întrucât vânzătorul nu are nevoie de aceste informaţii. Examinaţi feedback-ul vânzătorului, oferit de alţi cumpărători. Dacă acesta are un istoric negativ de tranzacţionare, nu cumpăraţi de la el.

Nu oferiţi niciodată informaţiile de pe card, dacă site-ul nu foloşeste o conexiune securizată şi dacă reputaţia acestuia este îndoielnică. Verificaţi în browser numele site-ului prin intermediul căruia plătiţi, pentru a observa dacă nu cumva este diferit faţă de site-ul original. Accesaţi site-ul original direct şi nu prin link-uri primite prin e-mail.

Scopul cumpărăturilor este să vă aducă bucurii în perioada sărbătorilor, astfel că aveți atenție sporită, nu vă deplasați în grabă, scopul fiind să ajungeți cu bine acasă. Vă urăm sărbători fericite și cumpărături fără evenimente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here