Victor Ponta a găsit „şmecheria” de a ocoli Parlamentul, de a „fenta” raportul MCV şi pe cetăţenii României. Fiind adeseori acuzat de abuz de OUG-uri, inclusiv de către partenerii noştri din străinătate, Ponta s-a gândit să „înghesuie” 26 de Ordonanţe de Urgenţă în una singură, OUG nr. 2/2015.

În Ordonanţa cu pricina sunt incluse, la grămadă, prevederi din domenii diferite: încasările de la Loteria Română, achiziţia de cărbune de către RAAN, personalul poliţiei, Prima Casă, Aderarea Ministerului Culturii la Reţeaua Traduki şi încă multe altele, fără legătură una cu alta.OUG 2/2015 n-a fost supusă dezbaterii publice, nu rezultă de nicăieri urgenţa, este o încercare de a păcăli pe cei care încă mai cred că România este un stat de drept.

Explicaţia premierului Ponta conform căreia toate măsurile adoptate au caracter financiar nu stă în picioare, pentru că 30-40% din măsurile legislative au caracter financiar şi nu pot fi înghesuite într-o singură OUG.

Explicaţia adevărată este alta şi mult mai simplă. Ştiind că Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, este obedient premierului, Guvernul trânteşte în OUG-uri tot ce doreşte şi anticipează că nu va trece de Parlament. Adică o modalitate eficientă de a îndeplini şi rol de legislativ, şi de executiv.

Ocolirea dezbaterii publice a condus la haosul legislativ actual, mai ales în domeniul fiscal, de care se plâng antreprenorii şi care alungă investitorii străini. Victor Ponta, însă, nu înţelege aceste lucruri simple. Este avid de putere, doreşte să controleze toată ţara, fără separaţia puterilor în stat, fără acel „checks and balances” ce caracterizează democraţiile credibile şi consolidate.
Sperăm ca la viitoarele alegeri, electoratul va cântări şi aceste aspecte ale activităţii Guvernului Ponta.

 

Comments

comments

DISTRIBUIȚI