Fostul deputat Adrian Miuţescu a „reuşit” să producă panică zilele trecute într-un întreg judeţ, după ce a afirmat că la Institutul de Cercetări Nucleare Mioveni au loc scurgeri radioactive. Miuţescu, în prezent purtător de cuvânt al PNL Argeş, a speriat locuitorii judeţului cu această afirmaţie iresponsabilă şi pe deasupra a reuşit să defăimeze un obiectiv strategic care ţine de securitatea energetică naţională, care realizează activităţi de cercetare la cel mai înalt nivel internaţional.

Primii care au reacţionat la „scurgerile” fostului deputat Miuţescu au fost cei din PLR: „Regretăm faptul că un fost președinte de organizație județeană, că un fost deputat înțelege să obțină într-un mod atât de iresponsabil imagine mediatică. Nu este admisibil să lanseze informații absolut iresponsabile și lipsite de temei care aduc atingere securității energetice și unor specialiști în domeniul cercetării nucleare care lucrează la Institutul de Cercetări Nucleare, specialiști a căror pregătire este recunoscută la nivel internațional”, se arată în comunicatul celor de la PLR.

Ministrul Energiei, Andrei Gerea, a şi primit, în urma afirmațiilor dlui Miuțescu, un raport din partea ICN Mioveni cu privire la funcționarea reactorului nuclear TRIGA de la RATEN ICN, din care reiese că nu au existat și nu există probleme. De altfel, nicinu ar fi posibil să existe scurgeri radioactive fără să fie luate măsuri urgente, dat fiind caracterul strategic și legislația cu privire la protecția mediului și a Situațiilor de Urgență în domeniu.

„Nu au existat eliberări de substanţe radioactive în mediul înconjurător”

Şi conducerea Institutului de Cercetări Nucleare a reacţionat la „scurgerile” fostului deputat Miuţescu, directorul Constantin Păunoiu a declarat în acest sens că: „Reactorul nuclear TRIGA de la RATEN ICN Piteşti a funcţionat în perioada 20 ianuarie – 5 martie 2015 la puterea de 12 MW, în conformitate cu programul anual de operare aprobat şi în acord cu limitele şi condiţiile tehnice prevăzute în Autorizaţia pentru desfăşurarea de activităţi în domeniul nuclear nr. SCN TRIGA – 01/2013, autorizaţie emisă de Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare, cu valabilitate până la 30.06.2015.
Nu au existat eliberări de substanţe radioactive în mediul înconjurător, nu s-au înregistrat modificări ale indicatorilor de radioactivitate a factorilor de mediu, aceştia menţinându-se la nivelul fondului natural de radiaţie”.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI