Dacă în 2012 bugetul total al Piteştiului a fost de 3.687de miliarde, în 2013 acesta va ajunge la circa 4.021 de miliarde, creşterea datorându-se în primul rând fondurilor europene atrase de municipalitate pentru proiectele în derulare sau care vor fi începute în curând. Cea mai mare parte din buget, circa 58%, va merge pentru funcţionare, întreţinerea investiţiilor deja realizate şi a facilităţilor create pentru locuitorii oraşului, acestea fiind din ce în ce mai costisitoare. Restul de 42% din buget vor fi investiţi în proiecte, multe dintre ele fiind noi. Din cele 2.335 de miliarde pentru funcţionare, pentru cheltuielile de personal vor fi folosite 1.167 miliarde, alte 345 miliarde vor merge la subvenţii, iar 823 miliarde – pe materiale şi alte cheltuieli.
La capitolul investiţii, creşterea efectivă este de la 1.370 de miliarde la 1.680, adică de peste 23%. Cea mai mare parte, 991,4 de miliarde, vor fi folosiţi pentru proiectele legate de transporturi. Cel mai mare dintre ele este Pasajul de la Podul Viilor, unde vor fi investiţi, doar în acest an, 224,78 de miliarde. Urmează proiectul de reabilitare urbană, care include refacerea întregii zone limitrofe a arterelor de circulaţie din Războieni şi Exerciţiu şi până la Calea Bucureşti – aproape 450 de miliarde. Reparaţia podului peste Râul Doamnei va costa, în acest an, 38,7 miliarde, iar pentru reparaţia podului peste Râul Argeş sunt alocate 111 miliarde.
Alte proiecte legate de transport sunt: modernizarea străzilor Lânăriei, Târgu din Vale şi Costache Negri – 149 miliarde, modernizarea parcării Bowling – 23,9 miliarde, modernizarea iluminatului public pe străzile Podul Viilor şi Calea Câmpulung – 16 miliarde, implementarea sistemului de supraveghere video la Podul Viilor – 33 miliarde, etapa a doua a modernizării străzilor din zona Calea Câmpulung – 36 miliarde.
Pentru un alt mare proiect, transformarea Cinema „Bucureşti” în centru multifuncţional, sunt alocate 95,2 de miliarde. Colegiul „Brătianu” va primi pentru reabilitări 8 miliarde, Colegiul „Zinca” – 3 miliarde, iar Şcoala 19 – nu mai puţin de 98,9 miliarde, cea mai mare provenind din fonduri europene.
În afara acestora şi a fondurilor de la bugetul de stat (sumele pentru învăţământ şi cota din TVA şi impozitul pe venit ce revine fiecărei autorităţi locale), Primăria speră să obţină şi din venituri proprii, taxe şi impozite locale, circa 1.751 miliarde.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI