Persoanele cu handicap din Piteşti au luat cu asalt parcările

În ultima vreme, în majoritatea parcărilor publice din Piteşti au apărut, aproape peste noapte, o sumedenie de semne de rezervare a locurilor pentru persoane cu handicap. Ceea ce, potrivit legii în vigoare, îi obligă pe toţi şoferii să ţină seama şi să le lase libere, chiar şi dacă restul parcării e absolut plin! Peste tot în lumea civilizată acest lucru se întâmplă de ani de zile, însă la noi, stârneşte controverse. Inclusiv primarul Pendiuc s-a arătat contrariat de faptul că se confruntă cu o avalanşă de cereri din partea persoanelor cu handicap. Ceea ce nu au luat în calcul edilii locali când au promovat deja faimosul Regulament de atribuire a locurilor de parcare a fost însă faptul că în Piteşti sunt aproape 7.000 de persoane, mai exact 6.848, care beneficiază de un certificat de handicap şi, implicit, de un loc de parcare gratis şi rezervat! Iar la nivelul judeţului sunt înregistrate în total 26.462 de persoane cu handicap (grav, accentuat sau mediu), adulţi şi copii.
Legea nu este nouă deloc, fiind în vigoare din ianuarie 2007, deci de peste 6 ani, însă cei îndreptăţiţi să ceară aşa ceva s-au comportat rezervat şi cu bun simţ în acest sens, însă în momentul în care s-a pus problema plăţii parcării pe lângă blocurile de locuinţe, au început să îşi ceară drepturile.
„Legea 448 din 2006 pentru protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap le oferă acestora şi acest drept. Legea nu face nicio deosebire în funcţie de grad sau tip de handicap ori diagnostic, deci este valabilă în cazul tuturor, nu numai în cel al persoanelor cu handicap locomotor, cum, de regulă, ne gândim. Nu condiţionează nici măcar adaptarea maşinii, ci se specifică foarte clar că este vorba despre maşina ce transportă persoane cu probleme, chiar dacă nu e proprietate personală! Cei în cauză sau însoţitorii trebuie să ceară la Primărie un card – legitimaţie şi aceasta este obligată să îl acorde. Cardul e valabil pe toată durata existenţei certificatului de handicap”, ne-a declarat Camelia Rădulescu, inspector de specialitate la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.
Cu alte cuvinte, indiferent dacă au un picior amputat ori un ochi lipsă, defecte vizibile, sau au suferit un transplant ori suferă de cancer sau altă boală care le-a creat un anumit handicap, toţi cei ce deţin hârtia au dreptul să îşi rezerve parcarea. Mai mult, indiferent câte cereri primeşte, Primăria este obligată să le onoreze, fiindcă legea nu prevede nicio limită maximă! Impunerea taxei va face ca numărul solicitanţilor să crească în continuare, iar edilii vor trebui să găsească o soluţie prin care să le ofere locuri şi celor care nu suferă de nimic!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.