Piteştiul, codaş la pierderile de apă şi fruntaş la străzi modernizate

Piteştiul este departe de a fi un oraş eficient în ceea ce priveşte serviciile publice. În clasamentul celor mai eficiente primării reşedinţă de judeţ în mandatul 2008-2012, Primăria Piteşti este doar pe locul 18 din 39. În clasamentul celor mai autonome din punct de vedere financiar primării reşedinţă de judeţ în mandatul 2008-2012, Piteştiul ocupă doar locul 21, ponderea veniturilor proprii în buget (media anilor 2008-2011) fiind de doar 22,9%. De asemenea, serviciile de salubrizare, apă şi canalizare sunt departe de a fi eficiente. Datele au reieşit dintr-un studiu publicat săptămâna trecută de Institutul de Politici Publice (IPP), care a prezentat cel mai recent bilanţ de măsurare a performanţei primarilor din localităţile reşedinţă de judeţ în ultimii 4 ani.
Uimitor este cazul municipiilor care, deşi au beneficiat de proiecte de reabilitare a reţelei de apă, înregistrează încă mari pierderi în sistem, aici Piteştiul fiind pe locul patru de la… coadă – 11% (prin operatorul SC Apă Canal 2000 SA), după Călăraşi – 39%, Slatina 20% şi Târgovişte – 12%. Piteştiul stă prost şi la gradul de încasare a facturilor emise într-un an pentru serviciul de apă şi canalizare, procentul fiind anul trecut de doar 89%, în scădere faţă de 2008. O situaţie şi mai proastă este la gradul de încasare a facturilor pentru serviciile de salubritate în Piteşti în 2011: doar 82%, fapt ce plasează municipiul nostru pe un deloc măgulitor loc 28 între oraşele din România.

Locul al doilea pe ţară ca procent de străzi modernizate şi cost redus la iluminatul public

În schimb, Piteştiul stă bine la ponderea colectării selective a deşeurilor, ocupând locul 8 la nivel naţional. Trebuie spus că Piteştiul stă excelent în ceea ce priveşte calitatea şi costul iluminatului public stradal, ocupând aici locul doi pe ţară, după Tulcea. Spre comparaţie, costul iluminatului public per locuitor a fost anul trecut de doar 7 lei, cu 5 lei mai puţin faţă de 2009. Spre comparaţie, costul per locuitor este de 18 lei la Constanţa şi 41 de lei la Ploieşti. Piteştiul s-a situat în 2011 pe locul al doilea din punctul de vedere  al procentului străzilor modernizate, cu un procent de 9,7%, fiind depăşit doar de Drobeta Turnu Severin (20,7%). Luând toate serviciile publice la un loc şi calculând preţul per locuitor al acestora, reprezentanţii IPP au făcut, la finalul acestui mandat, şi un top al celor mai scumpe municipii-reşedinţă. Din 39 de localităţi luate în considerare, Piteştiul se situează pe locul 20. Cele mai scumpe localităţi din ţară sunt Sibiu, Buzău, Timişoara, Focşani, Reşiţa şi Târgu Mureş.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.