
Proiectat în premieră în urmă cu o săptămână cu ocazia deschiderii Festivalului Internaţional de Film Transilvania de la Cluj-Napoca, filmul a ţinut pe scaune până la sfârşitul serii peste 1.000 de oameni, care au aplaudat minute în şir la final, iar frigul pe care l-au îndurat pe tot parcursul proiecţiei a fost a fost uitat datorită numeroaselor replici şi momente comice pe care scenaristul Ionuţ Teianu a avut grijă să le includă la tot pasul. „Despre oameni şi melci” se bucură deja de critici foarte favorabile în presa de specialitate.
Scenaristul Ionuţ Teianu s-a inspirat din falimentul ilar din 2006 al uzinei, numai că şi l-a imaginat cândva la începutul anilor ’90, când oamenii erau şi mai confuzi, mai ales că se aflau în faţa capitalismului, după atâţia ani în care spiritul de antreprenoriat le-a fost amputat de comunism. Tudor Giurgiu l-a adus pe platourile de filmare şi pe rapperul Puya, care face karaoke pe o piesă de Dan Spătaru.
Dorel Vişan, în rolul lui… Iustin Preoteasa
Scenariul a fost inspirat de o ştire publicată în urmă cu nouă ani, în care un sindicalist de la ARO Câmpulung – Ion Cotescu – a dat o soluţie năstruşnică pentru evitarea falimentului uzinei. Toţi muncitorii să doneze spermă contra cost, la o clinică particulară din Bucureşti, iar cu banii câştigaţi din donaţii ar fi putut plăti datoriile şi ar fi salvat uzina de la faliment. Aceasta nu a fost singura idee trăsnită a sindicalistului, el voind să-i scrie şi sultanului din Brunei pentru a-i cere ajutorul.
Pornind de la astfel de realităţi, scenaristul şi-a putut imagina tot felul de proiecte fantasmagorice de salvare a uzinei de la faliment. „Despre oameni şi melci” e povestea încercărilor ilare de a evita un faliment. În filmul lui Tudor Giurgiu, Dorel Vişan îl întruchipează pe directorul ARO Câmpulung, Iustin Preoteasa. Ion Cotescu, sindicalistul cu idei trăsnite, jucat de Andi Vasluianu, este un bărbat însurat, dar care are şi amantă, pe Manuala, jucată de Monica Bârlădeanu. Celălalt personaj-cheie e un investitor francez dornic să investească într-o fabrică de conserve cu melci. Comedia este o coproducţie România-Franţa, iar filmările au avut loc la Bucureşti, Călăraşi, Amara, Târgovişte, Breaza şi Ploieşti, pe parcursul a şase săptămâni. Bugetul filmului a fost de 1,2 milioane euro.