PROTESTATAR NELIPSIT LA SLUBJELE DE LA VATICAN În 2011, Iulian Stelian Jugărean a ars Biblia chiar în faţa Papei, iar în ianuarie 2013 i-a perturbat predica de Anul Nou ţinută în Piaţa Sfântul Petru. Preşedintele Traian Băsescu este ultimul şef de stat care a mai avut privilegiul de a-l fi întâlnit pe Papa Benedict al XVI-lea înainte ca acesta să se retragă din funcţie, pe 28 februarie, prin actul ce marchează singura abdicare a unui Papă din ultimii 700 de ani. Dacă pe Băsescu Papa nu şi-l va mai aduce aminte în scurt timp, mai ales că, de-a lungul pontificatului său, s-a întâlnit cu zeci de şefi de stat, pe un alt român nu-l va uita prea repede. Este vorba despre piteşteanul Stelian Jugărean, cel care i-a făcut cele mai mari necazuri în întreaga perioadă în care a condus destinele Vaticanului şi a marcat negativ pontificatul său. Jugărean a dat foc Bibliei în timpul unei slujbe de canonizare chiar în Piaţa din Vatican, iar în timpul Slujbei de Anul Nou, în 2013, s-a urcat pe o schelă de unde l-a acuzat pe Papa Benedict că încurajează terorismul. Gesturile piteşteanului au atras atenţia presei mondiale şi au fost discutate, pe toate părţile, de tot mapamondul.      
În urmă cu câţiva ani, Stelian Jugărean era un om obişnuit, patronul ziarului „Anunţuri de la A la Z”, ce ajunsese să fie destul de cunoscut în Piteşti. Arestarea lui Penescu şi greva foamei pe care Jugărean a făcut-o în favoarea acestuia şi, mai apoi, ameninţarea că se va arunca de pe Casa Presei Libere din Bucureşti dacă acesta nu va fi eliberat, au fost primele acţiuni ieşite din comun care l-au făcut cunoscut pe Jugărean în ţară.
Ce i-a adus însă celebritatea mondială a fost faptul că, în 2011, a dat foc unei Biblii la Vatican, în timpul slujbei ţinute de Papa Benedict. În timp ce acesta oficia slujba de Crăciun în faţa unei mulţimi uriaşe, românul s-a strecurat şi, fără ca forţele de securitate să-l observe, a escaladat balustrada terasei clădirii de lângă Basilica Sfântul Petru. Mii de oameni l-au privit atunci şocaţi cum acesta arde Cartea Sfântă, gest prin care contesta practic Biserica şi, spunea el, voia să atragă atenţia asupra terorismului.  
După ce a încercat să întrerupă Slujba Papei şi de Crăciunul lui 2012, fiind oprit la timp de forţele de ordine italiene, în prima zi a lui 2013, Jugărean a reuşit din nou să îi perturbe slujba de Anul Nou a Papei Benedict, dedicată Zilei Mondiale a Păcii, urcându-se pe schelele unei construcţii din apropierea reşedinţei Suveranului Pontif şi afişând un banner cu mesaje împotriva terorismului. El a fost dat jos de carabinierii italieni, însă incidentul a făcut, din nou, înconjurul lumii.
În toate acţiunile sale împotriva Papei, Jugărean l-a acuzat constant că nu vrea să îi răspundă la o scrisoare pe care i-a trimis-o, în care îi arată cum poate fi combătut terorismul pin iubire.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI