Să moară şi sfinţii de ciudă! Ca în fiecare an, Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului a tipărit şi a trimis spre vânzare, în toate bisericile argeşene, calendarul creştin ortodox  pentru anul 2014. Editat sub forma unei broşurele de 30 de pagini, pe fiecare filă stânga este tipărit calendarul pe câte o lună. Nimic neobişnuit până aici, numai că surpriza vine după ce apuci să răsfoieşti mai bine calendarul şi ai, pe măsură ce dai paginile, o cruntă senzaţie de deja-vu, ce se accentuează cu fiecare filă. Pe fiecare dintre ele, în locul sfinţilor ce ar trebui să se regăsească, în mod normal, într-un calendar bisericesc, îl regăsim pe Calinic, Arhiepiscopul nostru, într-o manifestare a cultului personalităţii pe care nici măcar Ceauşescu nu a reuşit să o atingă. Pe nea Nicu îl găseai, e adevărat, pe prima pagină a fiecărui manual, almanah, revistă sau altă tipăritură, însă nu a avut tupeul să-şi facă un pictorial şi în calendarul ortodox. În schimb, ÎPS Calinic e de pe prima până în ultima filă.

Pozele din tinereţe îl prezintă pe Calinic nu ca pe un sfânt, ci ca pe un star de cinema

Astfel, încă de cum dai coperta, în prim-plan îl găsim urând serios, cu sceptrul în mână şi o ditamai icoana la gât, „Pace şi bucurie în Duhul Sfânt!“. Pe prima pagină, într-o notiţă scrisă cu roşu – să se vadă! – aflăm că toată lucrarea este tipărită cu binecuvântarea Înalt Prea Sfinţitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Argeşului şi Muscelului. Cu alte cuvinte, pentru a fi iertat de păcatul vanităţii, şi-a dat singur o binecuvântare, ca să îi convingă pe cei ce vor continua să răsfoiască broşura cum că nu e nimic rău în a te pune pe toate paginile în ipostaze care mai de care mai mândre şi mai orgolioase. Deci, continuând să dăm paginile, îl vom regăsi pe Înalt Prea Sfinţia Sa într-o poză de tinereţe laică, zâmbind cuceritor, mai ceva ca un star de film, poză sub care începe a curge CV-ul domniei sale, de la naşterea sa, la Crăcăoani, Neamţ, până la şcoala generală de la Bălţeşti. 
O pagină mai încolo, CV-ul continuă cu „introducerea“ sa în lumea Bisericii şi până la „tunderea“ în monahism, la Mănăstirea Cernica. Şi tot aşa, pagină cu pagină, îl vedem din nou pe Calinic cu sfintele Daruri la Mănăstirea Cernica, pe Calinic „citind mărturisirea la hirotonia întru arhiereu“, pe Calinic „lucrând la zidirea Sfintei Mese a Mănăstirii „Sfântul Ilie” Transfăgărăşan, pe Calinic „sărbătorit de slujitorii Bisericii lui Hristos“, pe Calinic, gânditor, la o mănăstire, pe Calinic la Întronizare, pe acelaşi Calinic la Concertul de la Catedrala episcopală sau supraveghind lucrările de construire a Catedralei Arhiepiscopale… 
Iar pe ultima copertă, apoteotic, chiar alături de Crez, o pagină întreagă despre „Activitatea cărturărească a Arhiepiscopului Calinic“! 
Cu greu şi-a mai făcut loc, nu vreo poză cu vreun sfânt, ci o pagină de numere de cont unde enoriaşii ar putea depune bani, fie ei lei, euro sau dolari – că nici unii  nu au miros! – pentru monumentala construcţie a catedralei Mântuirii Neamului! Amin!

Comments

comments

DISTRIBUIȚI