Petre Lăzăroiu, fost judecător CCR: ”Guvernul poate rămâne interimar până la viitoarele alegeri”

Petre Lăzăroiu, fost judecător CCR: ”Guvernul poate rămâne interimar până la viitoarele alegeri” Invitat la emisiunea Sinteza Zilei, fostul judecător CCR Petre Lăzăroiu, a adus câteva lămuriri esențiale cu privire la interimatul pe care îl poate avea guvernul Cîțu, proaspăt sancționat de Parlament prin moțiunea de cenzură.

Lăzăroiu avertizează că putem avea guvern interimar până la data viitoarelor alegeri care, teoretic, ar trebui să aibă loc abia în 2024. „Un guvern demis – și cred că aici suntem de acord cu toții – este un guvern nelegitim. Dacă el rămâne la guvernare este un guvern nelegitim! Pentru că e demis prin moțiune de cenzură. Din punct de vedere legal, un guvern demis își duce treburile până la capăt cât timp este interimar. Interimar poate să fie până la data viitoarelor alegeri.„, a declarat Lăzăroiu la Sinteza Zilei.

Potrivit Constituției, în cazul în care guvernul este demis, președintele cheamă partidele la consultări și încredințează funcția de prim-ministru unei persoane care trebuie să alcătuiască o majoritate ca să treacă prin Parlament.  

Acum, dacă plecăm de la ideea că președintele numește o persoană despre care știe clar că nu va obține o majoritate, este evident că nu este nici în litera și, mai ales, nici în spiritul Constituției. 

Soluția, obligația legală a președintelui este să găsească o persoană care să formeze o majoritate. Dacă nu o obține o dată, de două ori, de trei ori, ce face? Ultima soluție este asta: dizolvă parlamentul și face noi alegeri.„, a mai explicat fostul judecător CCR.

Întrebat, de presă, dacă mai poate fi vreo formulă prin care Florin Cîţu să fie premier din nou, în vreo formulă de guvern, Klaus Iohannis a declarat că ia în calcul şi această variantă. „Orice persoană susţinută de o majoritate parlamentară poate să devină premier. Nu e nicio piedică”, a replicat, miercuri, preşedintele Klaus Iohannis.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here