Pesta Porcină Africană confirmată la trei porci dintr-o gospodărie din localitatea Albotele, comuna Priboieni, Argeş

În data de 30 mai 2019, Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală Bucuresti a confirmat aparitia virusului Pestei Porcine Africane (PPA) la trei porci, dintr-o gospodărie din comuna  Priboieni, localitatea Albotele, judetul Argeş” se arată într-un comunicat oficial al DSVSA Argeş, semnat de directorul executiv, dr. Daniel-Gelu Lupu.

Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor din judetul Argeş s-a întrunit în dimineata zilei de 4 iunie 2019, pentru a adopta planul de măsuri privind controlul si combaterea acestei boli. Gospodăria respectivă a fost plasată sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restrictie pentru circulatia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor si a mijloacelor de transport, precum si dezinfectia exploatatiei.

În conformitate cu planul de măsuri aprobat, s-au stabilit o zonă de protectie pe o rază de 3 km si o zonă de supraveghere, pe o rază de 10 km în jurul focarului.

Până la acest moment, nu au mai fost notificate alte cazuri de îmbolnăvire sau mortalitate în gospodării sau în exploatatii  comerciale, de pe raza judetului, ancheta epidemiologică fiind in desfăsurare.

“DSVSA Arges solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorităti, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.
Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar, DSVSA Arges si autorităţilor locale.
Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în conditiile prevăzute de legislaţie.
Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social si economic” se mai arată în comunicatul DSVSA Argeş.

Comments

comments