Potrivit unei propuneri legislative iniţiată de senatorul independent Valeriu Todiraşcu, persoanele care neagă crimele comunismului riscă închisoare de la 6 luni la 3 ani.

De asemenea, conform proiectului de lege, iniţierea şi aderarea la organizaţii cu carater comunist ar urma să fie pedepsită cu închisoare de la 3 la 10 ani.

Proiectul de lege interzice organizaţiile, simbolurile şi faptele cu caracter comunist şi promovarea cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război.

„Ideologia şi crimele comunismului nu sunt mai puţin condamnabile decât cele ale fascismului. Legislaţia română trebuie să prevadă măsuri asemănătoare celor adoptate împotriva idelolgiei fasciste, pentru a evita, în ţara noastră, propaganda comunistă şi reapariţia unor organizaţii de tip comunist”, precizează senatorul Valeriu Todiraşcu.

Potrivit iniţiativei legislative, cei care neagă, contestă, aprobă, justifică sau minimalizează, în mod evident, prin orice mijloace, în public, crimele comunismului ori a efectele acestuia vor fi pedepsiţi cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă. Iar promovarea „în public, a cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război, precum şi fapta de a promova, în public, idei, concepţii sau doctrine comuniste să fie pedepsită cu închisoare de la 3 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi”.

Pedepsele sunt mai aspre pentru cei care iniţiază sau constituie organizaţii cu caracter comunist, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unui astfel de grup, infracţiune care ar trebui să se pedepsească cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi.

Comments

comments