STOP! Pericol de avalanșă! Și nu e glumă, stratul nins are peste 70 de centimetri, iar riscul de avalanșă  este de gradul 3 în acest moment…

 

Acesta este mesajul Salvamont Argeș pentru toți turiștii care, tentați de stratul de zăpadă impecabil și de bucuria de a trăi iarna, ar fi tentați să riște pătrunderea în zonele interzise. Chiar dacă Helios și Dara sunt la datorie, pericolul este foarte mare!

Conform buletinului nivometeorologic emis de către Centrul de Prognoză Sibiu, riscul de avalanşă este de gradul 3 la altitudini peste 1800 de metri și de gradul 2 la altitudini inferioare, astfel că toate traseele montane din judeţul Argeş care se află în acest ecart de altitudine, sunt și vor rămâne închise.

Sfatul Salvamont Argeş pentru cei care îşi vor petrece sejurul în zona montană argeşeană, este să nu încerce să urce pe traseele închise şi să ceară informaţii salvatorilor montani din zonă sau la Dispeceratul Național Salvamont, formând 0SALVAMONT.

Deasemenea, trebuie estimat timpul necesar efectuării excursiei în aşa fel încât, să existe o marjă de siguranţă de o ora de lumină, după terminarea acesteia, ținând cont că la ora 16:30 este deja întuneric. În afara echipamentului obligatoriu de iarnă (încălţăminte şi îmbrăcăminte adecvată, colţari, piolet etc.) trebuie să existe  în permanenţă în rucsac o lanternă cu baterii proaspete pentru fiecare participant, evitând astfel situaţii neplăcute. Chiar şi în cazul excursiilor cu autoturismul, este indicat să aveţi încălţări şi îmbrăcăminte de iarnă, de asemenea o lanternă, pentru situaţiile în care sunteţi nevoiţi să vă deplasaţi pe jos. Nu parcaţi maşinile la baza pantelor mari, fără pădure, încărcate cu zăpadă! În perioada de iarna este necesară o prudenţa marită, pentru a evita situaţiile nedorite.

 Director, Ion  Sănduloiu.

Comments

comments