„Performanţa OMV nu face decât să contribuie la sărăcia noastră”

Candidatul Alianţei România Dreaptă, la postul de deputat pe Colegiul 8 (Piteşti Nord – Găvana – Bascov şi Băbana), Cătălin Bulf, este de părere că, în cazul Arpechim – Oltchim, ar exista soluţii viabile pentru relansarea economică, dar şi pentru păstrarea locurilor de muncă. Om cu experienţă în domeniu şi cu un background impresionant în industrie, Bulf a făcut o serie de declaraţii privind felul în care s-a ajuns în această situaţie şi, mai ales, care ar putea fi soluţiile salvatoare pe care, de altfel, Guvernul USL nu pare să le întrevadă la Arpechim.

“Declinul Arpechimului a început în 2004, când privatizarea Petrom, aprobată cu mult fast de Guvernul şi Parlamentul din vremea aceea, a lăsat Oltchimul fără materia primă produsă de zona de petrochimie. Primul semnal de instabilitate a apărut după trei ani, în 2007, în zona producţiei, perioadă în care OMV-ul a decis închiderea Arpechimului pe baza unor analize proprii care se fac la Viena şi ţin cont de un singur lucru: profitul pe care OMV trebuie să îl trimită an de an în Austria, şi care nu are nicio legătură cu problemele economice şi sociale ale României şi românilor. Suntem mândri când auzim în media că OMV este cea mai mare, puternică şi performantă companie din sud-estul Europei, dar performanţa ei nu face altceva decât să ducă la sărăcia noastră. Dovada acestui subterfugiu este şi faptul că în cadrul OMV s-a creat un sector de activitate, care are drept scop armonizarea relaţiilor companiei cu autorităţile prin investiţii, dar care nu face altceva decât să ne arunce praf în ochi, firimituri în schimbul desfiinţării a peste 40.000 de locuri de muncă şi distrugerea unui segment din forţa de muncă specializată, care s-a văzut în imposibilitatea de a-şi practica meseria şi a trebuit să plece la căpşuni, în Spania. Impactul social al migrării forţei de muncă, după privatizarea Petrom, a fost deosebit de mare. Zeci de familii au plecat în străinătate să muncească, pentru că în judeţul nostru nu îşi mai permiteau un trai decent. Soluţia ar fi renegocierea cu OMV a pornirii Rafinăriei sau a preluării de către stat la valoarea contabilă din contractul de privatizare a acesteia. Voi milita pentru acest lucru în calitate de parlamentar şi nu voi ezita să spun lucrurilor pe nume, chiar şi de la cea mai înaltă tribună a Parlamentului”, a spus Cătălin Bulf.

 

„Un preţ mic la gaze ne-ar fi menţinut competitivi”

Legat de situaţia economică actuală a României, Cătălin Bulf – spune că activitatea parlamentară, legislativă şi managerială din entităţile de stat nu sunt corelate la realităţile momentului. “Suntem într-o criză de producţie. Situaţia economică pe care o simţim cu toţi acum şi care nemulţumeşte pe toată lumea are drept consecinţă anii ’91-’94, perioadă în care relaţiile cu defuncta Uniune Sovietică şi Rusia au fost extraordinar de proaste. Concluzia trasă de câţiva analişti economici cum că industria românească este energofagă se datorează de fapt creşterii excesive a preţului la gaz şi nu a tehnologiei folosite, deoarece, noi, romanii, avem cel mai mare preţ din Europa la gaz. Este o greşeală de diplomaţie care îngroapă o industrie. Un preţ mic la gaze ne-ar fi menţinut competitivi. De aceea consider că ameliorarea relaţiilor cu Federaţia Rusă şi găsirea de soluţii pentru aprovizionare cu gaz tip Germania ar fi soluţia optimă pentru a scădea preţul la gazul de import. Alte soluţii ar fi reluarea forajelor pentru depozitele de gaze şi taxarea diferită a gazului nou produs faţă de taxarea gazului vechi, în aşa fel încât să putem să atragem investitori, nu neapărat străini”, a concluzionat candidatul la postul de deputat al ARD, Cătălin Bulf. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.