Pentru că tratarea eficientă a unui bolnav internat într-o unitate de îngrijiri medicale depinde nu doar de medicaţie şi tratament, ci şi de asigurarea unui aport caloric adecvat, norma de hrană alocată pacienţilor internaţi în spital ar trebui să fie măcar la limita decenţei. În spitalele din România, această sumă a rămas undeva blocată, de ani de zile, la 7 lei, destul de puţin, în vreme ce pentru un deţinut statul cheltuieşte cu hrana zilnică în jur de 30 de lei.

La Spitalul Judeţean, lehuzele mănâncă de 8 lei pe zi, iar cei cu tuberculoză – de 13 lei

Cel mai mare spital din judeţ are propria sa bucătărie, unde se prepară hrana pacienţilor, conducerea unităţii preferând această modalitate în locul firmelor de catering, care au pătruns, în ultimii ani, şi în spitale. Astfel, la Spitalul Judeţean Argeş, cea mai mică sumă atribuită hranei este de 8 lei/pacient, sumă care asigură alimentaţia lehuzelor. Bolnavii internaţi la secţia Psihiatrie beneficiază de o mâncare mai consistentă decât cea a mămicilor, în cuantum de 10 RON pe zi. Pacienţii de la secţiile Oncologie, arşi şi bolnavii de hepatită consumă hrană de 11,5 lei pe zi, lor oferindu-li-se un regim alimentar în concordanţă cu afecţiunile de care suferă. De asemenea şi internaţii cu diabet au nevoie de o mâncare specială, mesele lor costând 12 lei/zi. În cuantum de 13 RON se prepară trei mese în fiecare zi pentru pacienţii cu tuberculoză. Din meniul spitalului nu lipsesc lactatele zilnice (lapte, brânză, unt şi iaurt) şi nici carnea de pui sau vită, care le este servită bolnavilor de trei ori pe săptămână. Pentru a le mai „îndulci” suferinţa, personalul spitalului le oferă, în fiecare joi, şi desert. O categorie aparte o reprezintă pacienţii care merg la Spitalul Judeţean pentru dializă. Această metodă de eliminare a factorilor nocivi din organism se efectuează de trei ori pe săptămână, în zilele de marţi, joi şi sâmbătă, iar, în urma procedurii, pacientul necesită o alimentaţie mai bogată în proteine. Astfel că, din meniul lor nu lipseşte carnea preparată la grătar.

La Pediatrie, copiii primesc hrană în valoare de 6 până la 8 lei pe zi

La Spitalul de Pediatrie Piteşti, sumele alocate hranei pacienţilor diferă, în funcţie de vârsta copiilor. Cea mai mică grupă de vârstă, 0-3 ani, primeşte hrană de 6 lei pe zi. Următoarea categorie, 3-16 ani, consumă zilnic alimente de 7,8 lei. De asemenea şi însoţitorii copiilor pot mânca la cantina unităţii, suma alocată pentru asigurarea meselor fiind de 5,7 lei.

La Spitalul din Costeşti, suma alocată hranei zilnice unui pacient este de 10 lei

Şi celelalte unităţi spitaliceşti din judeţ le asigură un meniu zilnic bolnavilor internaţi. Spre exemplu, Spitalul din Costeşti dispune de 140 de paturi, reuşind să acorde o spitalizare de maximum şapte zile. Pentru hrana pacienţilor se alocă zilnic sumele de 9 şi 10 lei, în funcţie de afecţiuni. De asemenea unitatea poate primi în sistem de urgenţă pacienţi, dar aceştia nu pot staţiona în această secţie mai mult de 12 ore, oferindu-li-se şi lor hrană, indiferent dacă au sau nu asigurare medicală.

Bătrânii de la Mozăceni primesc mâncare de 11 lei/zi

Fostul spital de la Mozăceni, recent transformat în cămin pentru bătrâni, are o capacitate de 30 de paturi şi le oferă persoanelor vârstnice mâncare în valoare de 11 lei pe zi. De cel mai mic buget pentru alimentaţia bolnavilor adulţi dispune spitalul de la Racoviţa, adică 7 lei pe zi pentru un pacient.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI