Pentru că în Argeş nu există aparat de radioterapie, bolnavii de cancer, privaţi de tratamentul pentru supravieţuire

spitalSăptămâna trecută, şapte pacienţi, în majoritate bolnavi de cancer, au câştigat procesul cu statul român în care se judecau pentru dreptul de a primi tratamente de ultimă generaţie. Chiar dacă ar putea primi medicamentele respective, bolnavii de cancer nu au parte şi de restul tratamentului, dat fiind că din sistem lipsesc multe ale lucruri esenţiale, cum ar fi aparatele de radioterapie. Potrivit unor estimări existente la nivelul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, în jur de 60 la sută dintre bolnavii care au nevoie de radioterapie nu au acces la tratament.
Estimarea de 60% nu este valabilă şi pentru Argeş, fiindcă la noi, la fel ca şi în judeţele din jur, procentul se apropie de 100%, dat fiind că în judeţ nu mai există un astfel de aparat. Asta, deşi în Argeş, potrivit statisticilor Direcţiei de Sănătate Publică, numai anul trecut au fost diagnosticate 1.389 de cazuri noi, iar numărul deceselor prin tumori maligne a fost de 1.262 de cazuri. Potrivit specialiştilor DSP Argeş, la sfârşitul lui 2013 în evidenţele medicale erau înregistrate 15.053 de persoane diagnosticate cu această cumplită maladie. Dintre tipurile de cancer care au dus la decesul argeşenilor, cel mai agresiv este cel de plămâni, care a făcut 239 de victime. Cancerul de sân a determinat 74 de decese, cel gastric 85, cel de col uterin – 66, la fel ca şi cel de prostată. Pe categorii, cele 1.389 de noi cazuri diagnosticate în 2013 se împart astfel: colon – 220, plămâni – 180, sân – 169, col şi corp uterin – 115, prostată – 108, gastric – 70, de vezică urinară – 65 şi cancer de piele – 51 de cazuri.
Achiziţionarea unui aparat de radioterapie este pe lista de priorităţi a Consiliului Judeţean, însă nu se ştie când vor exista fonduri suficiente. Despre această situaţie s-a discutat şi când a fost vorba despre completarea sumei necesare pentru angiograf, care a avut prioritate, dată fiind acţiunea de strângere de fonduri deja începută, preşedintele CJ Argeş, Florin Tecău arătând că în prezent au loc analize financiare privind susţinerea din bugetul public a acestei investiţii. „Am avut un aparat de radioterapie, dar s-a defectat şi costă mai mult repararea lui decât cumpărarea unuia nou. Era singurul aparat de acest gen care deservea populaţia din sudul Munteniei. Proiectul de execuţie este în lucru şi se fac paşi pentru găsirea unei soluţii de finanţare pentru achiziţionarea unui astfel de aparat atât de util. Singura dificultate pe care o întâmpinăm în prezent este amenajarea spaţiului, aici trebuie făcute unele schimbări, dar cu siguranţă şi la aceasta vom găsi soluţii“, a declarat liderul CJ Argeş.
Până când acesta va fi disponibil, pacienţii vor fi privaţi de tratamentul corespunzător, accesul la radioterapie în România fiind cel mai scăzut dintre toate ţările europene, chiar dacă, astfel, li se refuză practic, dreptul la vindecare şi supravieţuire.
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.