Departamentul de Limbă, Literatură, Istorie și Arte al Universităţii din Piteşti și Centre de réussite universitaire organizează vineri, 23 iunie, 2017, ora 12, la Centrul de reușită universitară, corp B, sala 003, a patra ediţie dedicată Zilei universale a iei.

Ia, simbol al feminităţii universale, a însoţit femeia româncă pe tot parcursul existenţei sale. Ca orice veşmânt tradiţional-ceremonial, ia constituie o secvenţă a memoriei colective, iar purtarea ei, o manifestare spirituală ce străbate timpul şi prin care se poate redescoperi istoria mitică a unui neam. IA este o adevărată matrice culturală, un simbol al identităţii şi creativităţii spaţiului românesc, care dăinuie din timpuri străvechi.

Ziua Iei este sarbatorită odată cu Sânzienele şi Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, în apropierea datei Solstiţiului de Vară în emisfera nordică, ce marchează debutul verii astronomice.

Ziua Universală a Iei a fost iniţiată de comunitatea La Blouse Roumaine în 7 ianuarie 2013 şi a devenit în scurt timp un eveniment global, sărbătorit pe 6 continente, în peste 50 de ţări.

Evenimentul organizat de Departamentul de Limbă, Literatură, Istorie și Arte și Centre de réussite universitaire reprezintă un omagiu adus iei, care înseamnă mult mai mult decât un simplu obiect vestimentar: ia este un simbol al identităţii culturale şi naţionale, istorie şi poveste.

Comments

comments