Aflat în închisoare cu o condamnare definitivă de 5 ani, pentru o retrocedare cu cântec, fostul primar al comunei Bradu, Costel Zamfir, a găsit o soluţie uşoară de a-şi mai reduce din pedeapsă, susţin zvonurile apărute în ultima vreme dinspre partea anchetatorilor şi justiţiei. Conform unor surse, fostul primar a decis să facă autodenunţuri în ce priveşte multele mânării în retrocedarea terenurilor pe care le-a făcut pe vremea cât a condus comuna, prilej cu care a dat în stânga şi în dreapta, în toţi cei care, odată, i-au fost complici. Inclusiv în cei ce au avut de-a face cu afacerea terenurilor de sub Metro.
Deşi au trecut 12 ani de la tranzacţia propriu-zisă, „Afacerea Metro” rămâne şi astăzi un subiect încă neelucidat. Pe 19 decembrie 2002, multinaţionala SC Metro Cash & Carry România SRL cumpăra de la o puştoaică, în vârstă de 19 ani, Pietraru Alexandra Aurelia, domiciliată în Bucureşti, 6,5 hectare de teren în intravilanul comunei Bradu. Preţul vânzării a fost unul astronomic pentru vremea aceea: 1.343.688 euro, reprezentând 22,24 euro/mp. La momentul încheierii actului de vânzare-cumpărare s-a plătit 5% din sumă, 67.184 euro, restul de bani, conform contractului, fiind eşalonat în mai multe rate, întinse pe perioada aprilie 2003 – aprilie 2004.
Din contractul nr. 3.840, încheiat de directorii METRO, Gerardo Monzillo şi Wilms Dusan, cu misterioasa puştoaică de 19 ani, mai reiese şi faptul că aceasta a devenit posesoarea celor 60.405 mp, prin cumpărarea respectivei suprafeţe de la doar patru persoane din Bradu.

Şi orjeni şi brădeni, proprietari pe terenurile de sub Metro

Istoria terenurilor din zona Metro este însă una complicată şi plină de suspiciuni, ca şi tranzacţia de 1,4 milioane euro. Până în 1973, aceste terenuri au aparţinut CAP Bradu, după care pământul a fost preluat de Asociaţia de creştere şi îngrăşare a taurinelor din Căteasca, iar în final, a fost trecut în patrimoniul comunei Oarja.
După 1990, pe terenul cumpărat de Metro în 2002, au fost puşi în posesie mai mulţi cetăţeni ai comunei Oarja, care îşi revendicaseră pământurile confiscate de regimul comunist.
În anul 2000, atunci când terenurile de la Autostradă au început să aibă mare căutare, Primăria Bradu îşi revendică terenurile din zona Metro, invocând transferul din 1973. Fără să opună prea mare rezistenţă, Primăria Oarja, condusă, la vremea respectivă, de primăriţa Dumitra Teianu, pierde în instanţă terenurile respective şi astfel Bradu îşi mută frontiera mai la est. Prin acest transfer, cetăţenii din Oarja, care aveau deja titluri de proprietate eliberate în zona Metro, rămân în continuare proprietari de teren, dar în comuna Bradu.
Fără însă să ceară anularea în instanţă a titlurilor de proprietate emise deja de Primăria Oarja, primarul Costel Zamfir începe să pună şi el în posesie, în zona Metro, patru persoane, care urmau să vândă terenul misterioasei puştoaice din Bucureşti, Alexandra Pietraru. Astfel, Iuliana Dinculescu, Constanţa Pârvu, Gheorghe Popa şi Floarea Popa devin proprietari pe cele 6,5 ha de teren, vândute ulterior de puştoaica din Bucureşti către compania Metro.
Conform surselor noastre, în acest dosar nu ar fi vizate doar cele patru persoane puse în posesie de Primăria Bradu, ci ar fi vorba despre mai mulţi funcţionari din Prefectură, care făceau, la acea vreme, parte din Comisia Judeţeană de Fond Funciar, dar şi alţi politicieni de frunte ai Argeşului, care au avut legătură, într-un fel sau altul, cu această afacere.

 

Comments

comments

DISTRIBUIȚI