Marţi, 20 ianuarie, prefectul de Argeş, Mihai Oprescu, a semnat ordinul oficial de suspendare din funcţie a primarului Piteştiului, Tudor Pendiuc. Însă, chiar dacă Prefectura Argeș a emis documentul în data de 20 ianuarie, suspendarea lui Pendiuc a intrat în vigoare chiar din momentul arestării sale preventive de către procurorii DNA în dosarul „Autobuzul”.

Întârzierea cu care a fost emis acest act se datorează atât instanţelor de judecată, cât şi schimbării de legislaţie.

În mod normal, pentru a emite ordinul, Prefectura Argeş ar fi trebuit să primească o înştiinţare oficială de la instanţele competente în ce priveşte situaţia legală a primarului Pendiuc. Numai că această înştiinţare nu a sosit, motiv pentru care prefectura s-a autosesizat şi a cerut lămuriri, în scris, asupra situaţiei şi modului de acţiune.

„Zilele acestea am primit de la București înștiințarea că primarul Tudor Pendiuc este arestat, iar acest lucru ne-a permis să emitem ordinul de suspendare din funcție cu data de 20 ianuarie 2015″, a declarat prefectul de Argeș, Mihai Oprescu.

În acest timp, la Consiliul Local Piteşti a luat-o înainatea instanţei şi a decis delegarea atribuţiilor lui Pendiuc către viceprimarul Ionică. Deocamdată, Tudor Pendiuc este considerat suspendat, până ce situaţia sa juridică se va schimba, într-un fel sau altul.

Conform legii nr. 215 din 2001 a administratiei publice locale, art. 77, alineat 2 se prevede:

Mandatul primarului se suspenda de drept numai in cazul in care acesta a fost arestat preventiv. Masura arestarii preventive se comunica de indata de catre parchet sau de instanta de judecata, dupa caz, prefectului care, prin ordin, constata suspendarea mandatului.

(3) Ordinul de suspendare se comunica de indata primarului.

(4) Suspendarea dureaza pana la incetarea situatiei prevazute la alin. (2).

(5) Daca primarul suspendat din functie a fost gasit nevinovat, acesta are dreptul la despagubiri, in conditiile legii.

Cum se poate pierde funcţia de primar

În România, un primar îşi pierde mandatul dacă pleacă de la un partid la altul, dar, dacă a fost condamnat la închisoare cu suspendare, îşi păstrează toate prerogativele.
Legea prevede că un primar îşi pierde mandatul înainte de termen dacă se mută în altă localitate, dacă se află în incompatibilitate, dacă este condamnat definitiv la închisoare cu executarea pedepsei şi dacă demisionează din partidul sub steagul căruia a fost ales.

Calitatea de primar inceteaza, de drept, inainte de expirarea duratei normale a mandatului şi in urmatoarea situaţie: imposibilitatea de a o fi exercitat calitatea de primar pe o perioada mai mare de 6 luni consecutive, cu exceptia cazurilor prevazute de lege.

 

Comments

comments

DISTRIBUIȚI