Buget-record pentru Casa de Asigurări de Sănătate Argeş în 2014: 490 de milioane de lei, adică peste 4.900 de miliarde de lei vechi. Este pentru al treilea an consecutiv în care bugetul este mai mare decât cel precedent, ceea ce a însemnat mai mulţi bani la aproape toate capitolele de finanţare. Comparativ, în 2012, bugetul CAS Argeş a fost de 4.287 de milioane, iar în 2013 – aproape 4.688 de milioane de lei.
Cea mai mare sumă în 2014 a mers către plata medicamentelor, cu şi fără contribuţie personală, şi spitale, cărora li s-au plătit serviciile prestate către pacienţii asiguraţi ai CAS Argeş. Anul trecut şi unităţile sanitare cu paturi aflate în contract cu CJAS Argeş au fost mai bine finanţate comparativ cu anul precedent, creşterea fiind de peste 2 milioane de lei, de la 173 milioane, la 176 de milioane de lei.
Pentru plata medicamentelor, cu şi fără contribuţie personală, CAS Argeş a decontat suma de 182.477.690 de lei. O mare parte din buget a fost cheltuită pentru plata altor medicamente şi materiale sanitare: medicamente necesare în tratarea afecţiunilor încadrate în programele naţionale de sănătate – suma de 40 de milioane şi materiale sanitare pentru programele de sănătate – circa 2 milioane de lei.
De asemenea, sume importante au fost decontate pentru alte servicii de care asiguraţii au beneficiat în anul precedent: asistenţa medicală primară (medicina de familie) – 46 de milioane, servicii medicale de hemodializă şi dializă peritoneală – 5 milioane, asistenţa medicală stomatologică – 1,1 milioane, specialităţi paraclinice (analize de laborator) – 11,9 milioane lei, servicii medicale de recuperare – 1,2 milioane, îngrijiri la domiciliu – 316.890 de lei.

Aproximativ 1 milion de euro pentru serviciile medicale din străinătate

În ceea ce priveşte plata serviciilor medicale de care au avut nevoie asiguraţii CAS Argeş în ţările Uniunii Europene pe parcursul anului trecut, au fost rambursate plăţi externe în valoare de 937.700 de euro, echivalentul a 4,7 milioane lei. Sumele au fost stabilite împreună cu Casa Naţională şi reprezintă plata unor servicii oferite pacienţilor români şi în anii precedenţi, începând cu 2010, nu doar în 2014.

Aproape 460.000 de carduri de sănătate, tipărite pentru argeşeni

La nivelul judeţului Argeş au fost tipărite 459.838 de carduri naţionale, din care 25.000 au fost returnate de către Poşta Română către CAS Argeş. Posesorii pot să le ia acum de la sediul instituţiei şi să le activeze conform indicaţiilor. Tipărirea şi distribuirea cardului va continua în 2015, pentru persoanele care împlinesc vârsta de 18 ani şi/sau dobândesc calitatea de asigurat în sistemul asigurărilor sociale de sănătate.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI