Ministerul Apărării Naţionale a demarat campania: “Pe urmele veteranilor de război trecuţi de 100 de ani”.

“Vă vom spune poveştile lor, cu rugămintea de a o duce mai departe copiilor şi tinerilor de lângă noi care merită să cunoască adevărata istorie, povestită chiar de ei.
Dacă şi voi aveţi un bunic, un vecin ori ori un cunoscut care a luptat pe front în cel de-Al Doilea Război Mondial, întrebaţi-l ce-şi mai aminteşte şi postaţi-i povestea în acest eveniment. Haideţi ca, împreună, să îi facem cunoscuţi pe aceşti oameni care îşi iubesc atât de mult Patria!”, este mesajul celor din MapN.

Prima poveste a unui veteran de război, trecut de 100 de ani, vine din oraşul Mioveni, acolo unde cei din MapN l-au întâlnit pe generalul de brigadă în retragere Năstase Constantin.

“După ce am trecut Nistrul, am îngenunchiat, am sărutat pământul românesc, am zis Tatăl nostru şi am zis: Astăzi m-am născut a doua oară!” – Veteranul de război, generalul de brigadă în retragere Năstase Constantin din Mioveni.

Am pornit astăzi pe urmele veteranilor de război şi am făcut o primă oprire la Mioveni, acolo unde l-am întâlnit pe veteranul de război Năstase. În vârstă de 102 ani, acesta ne-a împărtăşit din experienţele sale de pe front şi din amintirile pe care nu ar avea cum să le uite. Era fericit, înconjurat de copii şi strănepoţi.

La vârsta de 25 de ani a plecat în război, făcând parte din Regimentul 19 Infanterie Caracal şi, fiind comandant de pluton, a luptat, alături de subordonaţii săi, în linia întâi timp de nouă luni.

Spune că face parte dintr-o generaţie de sacrificiu care a întâmpinat obstacole mari, însă care nu l-au doborât.
Ne-a mai spus că “patru copii a dat familia a lui Niţă Nastasă frontului, dintre care unu a murit în luptă şi încă unu a fost rănit cu şchije”.
El a fost împuşcat uşor în picior dar a reuşit să treacă rapid peste acel moment şi să lupte în continuare.

De asemenea, cu lacrimi în ochi ne-a spus “Mâncam pe marginea şanţului, dormeam pe marginea şanţului, practic şanţul ne-a fost şi pat şi bucătărie. Ce-a fost cel mai greu în război, era clima cu acea ceaţă deansă cu cristale. Am avut mereu cu mine o iconiţă cu Sfantul Gheorghe care, cred eu, m-a apărat. În atacul de la Odesa a fost o ploaie de obiziere. Timp de o oră au picat 3500 de obuziere însă, ceea ce ne-a salvat, a fost ceaţa”.

După atacul de la Odesa a mai reuşit să strângă încă şapte camarazi din pluton pentru a se întoarce acasă. 75 de zile a durat drumul de întoarcere spre casă. După război şi-a continuat studiile la Facultatea de Matematică şi Fizică din cadrul Universităţii unde a şi fost declarat Diplomat universirat cu specialitatea matematică şi fizică.

Sunt doar câteva dintre mărturiile emoţionante de pe front ale venerabilului general de brigadă în retragere. Acum, la 102 ani, se simte împlinit şi chiar se pregăteşte să publice o carte despre acea perioadă.

Este o istorie vie ce trebuie să fie respectată şi preţuită!
Multă sănătate, domnule general!
Mulţumim pentru faptele săvârşite pentru România!

Comments

comments