În fiecare an, pe 26 iunie, în toate ţările membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite se marchează „Ziua Internaţională de luptă împotriva traficului şi consumului ilicit de droguri”.

Cu această ocazie, vineri, 26 iunie, de la ora 11.00, la Biblioteca Judeţeană Dinicu Golescu din Piteşti va fi lansat ghidul practic pentru orele de consiliere şi dirigenţie privind prevenirea consumului de substanţe noi cu proprietăţi psihoactive denumite generic “etnobotanice” şi a consumului de droguri.

În anul 2012, la nivelul judeţului Argeş a fost demarat proiectul ”Viitorul depinde de tine. Etnobotanicele te lasă Singur” având ca scop prevenirea consumului de substanţe interzise cu efecte psihoactive în care au fost cooptate toate instituţiile cu competenţă în prevenirea şi combaterea consumului de droguri. Unul din obiectivele proiectului a fost realizarea unui ghid practic pentru orele de consiliere şi dirigenţie pe tema prevenirii consumului de substanţe noi cu proprietăţi psihoactive denumite generic “etnobotanice” şi a consumului de droguri, ce urmează a fi lansat pe 26 iunie la Biblioteca Judeţeană Dinicu Golescu Piteşti.

Îndrumarul îşi propune să fie un instrument cu ajutorul căruia să poată fi continuat proiectul util atât elevilor din unităţile de învăţământ (şcoli gimnaziale şi licee), cât şi diriginţilor. Autorii ghidului – specialişti din cadrul CJARE, Poliţia Argeş, DSP, CPECA, au pornit de la ideea “Cunoaşterea îţi oferă puterea de a face alegeri corecte în viaţă”.

Ghidul a fost împărţit în 3 părţi: ce sunt substanţele noi cu proprietăţi psihoactive denumite generic “etnobotanice”, motive ale consumului de substanţe noi cu proprietăţi psihoactive şi reglementările legislaţiei privind traficul şi consumul de substanţe noi cu proprietăţi psihoactive. Cele 1.000 de bucăţi tipărite vor fi distribuite şcolilor gimnaziale şi liceelor intrând în biblioteca acestora.

La lansare vor fi prezenţi specialişti din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Argeş, Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate, D.G.S.A.P.C., Inspectoratului de Jandarmi Argeş. 

Drogurile distrug viaţa şi bunăstarea oamenilor. Drogurile nu afectează doar consumatorul, efectele negative se restrâng şi asupra familiei şi celor dragi.   

 

Comments

comments