Patriarhul Daniel a sfinţit joi, 25 aprilie 2019, racla pentru moaştele Sfintei Muceniţe Filofteia de la Curtea de Argeş.
Alături de Patriarhul României au fost prezenţi membrii Sfântului Sinod aflaţi în Capitală pentru Sfinţirea Sfântului şi Marelui Mir.

De-a lungul timpului multă lume şi-a pus întrebarea cum de moaştele unei fetiţe de 12 ani încap într-o raclă aşa de mică? Ei bine, sfintele moaşte sunt puse într-un săculeţ şi din acest motiv racla nu a fost făcută la dimensiunea reală. Din acest motiv, ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, a luat decizia să mute sfintele moaşte într-o raclă mai mare, care să reprezinte înălţimea reală a unei fetiţe de 12 ani.

După ce moaştele Sfintei Filofteia vor fi puse în noua raclă, aceasta va fi mutată în Catedrala Arhiepiscopală și Regală de la Curtea de Argeș, locul unde îşi dorm somnul de veci Regii României.

Sfânta Muceniță Filofteia s-a născut la începutul secolului al XIII-lea în apropiere de orașul Târnovo, Bulgaria, într-o familie de țărani. Este crescută în dreapta credință și evlavie de mama sa, româncă la origine, care moare când Filofteia era încă mică.

După ce mama sfintei a murit, tatăl ei s-a însurat a doua oară. Mama vitregă nu a iubit-o pe Filofteia, astfel că o bătea și o certa, pârând-o tatălui ei ca și acesta să o certe.

Cu toate acestea, tânăra fecioară nu se oprea din înfăptuirea binelui comunitar și le împărțea săracilor și flămânzilor hainele ei și mâncarea pe care mama vitregă i-o dădea ca să o ducă la țarină tatălui ei. Aflând de acțiunile ei și văzând că le împărțea săracilor, tatăl ei este biruit de mânie și uitând dragostea părintească, s-a pornit asupra ei, ca totdeauna, apucând-o de cosițe ca să o bată până ce se va liniști. Dar, nemaifiind stăpân pe el, a aruncat în ea cu toporul pe care-l avea la brâu și, lovind-o, a rănit-o la un picior. Iar din această rană sfânta a murit pe loc. Și tot locul acela s-a umplut de lumină. Sfânta era în vârstă de doisprezece ani când a murit.

Arhiepiscopul împreună cu mai-marii cetății au încercat să ridice trupul sfintei și o ducă în cetate. Dar n-au putut nici să-l miște, așa încât s-au înspăimântat cu toții.

Pentru a o putea ridica, tatăl ei și cei care îl ajutau au început să numească țările, mănăstirile, bisericile de peste Dunăre și cele de acea parte a Dunării, pentru a putea ști unde să o odihnească, însă Filofteia era la fel de grea. Cum s-a numit Biserica Domnească de la Curtea de Argeş, trupul ei a devenit mult mai ușor şi a putut fi ridicat.

Documentele istorice arată însă că moaștele muceniței au rămas la Tarnovo și sunt aduse în Țara Românească numai după anul 1393, când țaratul bulgar de la Târnovo a fost ocupat de către turci. Se pare că de aici sunt duse la Vidin, probabil până în anul 1396.

Pentru a nu fi profanate, sunt dăruite domnitorului Mircea cel Bătrân (1386+1418), care le așază în biserica domnească Sfântul Nicolae de la Curtea de Argeș, pe atunci catedrală mitropolitană, ctitorie a domnitorului Basarab I Întemeietorul și Nicolae Alexandru, fiul său. Rămân acolo până în anul 1893, când, datorită stării de degradare în care se află biserica, sunt mutate în biserica Sfântul Gheorghe, apoi în biserica Adormirea Maicii Domnului – Olari. În timpul Primului Război Mondial sunt duse în paraclisul Mănăstirii Antim din București, apoi revin la Curtea de Argeș și sunt găzduite în marea biserică ctitorită de Neagoe Vodă Basarab.

Comments

comments