Ce sunt Papiloamele?

Papilomul este o infecție cutanată fiind considerat, eronat, aluniță deoarece este de culoarea pielii sau chiar mai închis la culoare. De fapt, papiloamele sunt excrescențe dezvoltate pe pielea gâtului, toracelui sau în axile, cauzate de un virusul papiloma localizat pe piele. Papiloamele se prind de piele printr-un picioruș, care de multe ori este răsucit sau rupt prin mici traumatisme.

Cele mai multe papiloame se dezvoltă pe piele sub forma unor mici pete brune, asemănătoare alunițelor, cu care nu au nimic în comun. Sunt întâlnite pe gât, axile, submamar, inghinal, piept, spate, pleoape, aglomeraându-se în zonele de pliu (axile, submamar). Papiloamele pot să crească rapid, să se inflameze, să doară, să se exfolieze sau să sângereze.

De obicei, papiloamele cresc și se înmultesc în perioadele de scădere a imunității sau în cazul expunerilor la soare. Papiloamele nu sunt dureroase, dar se pot irita sau rupe prin frecarea cu haine sau bijuterii sau traumatiza devenind dureroase, sângerânde sau chiar se pot infecta.

Cauzele papiloamelelor?

Cauzele apariției papiloamelor pot fi de origine virală – virusul HPV (Virusul papiloma uman) sau  pot fi de origine genetică. Dimensiunile papiloamelor sunt de la câțiva milimetri până la 1-2 cm sau chiar mai mari. Înmulțirea papiloamelor de la gât poate fi influențată de purtarea lanțurilor și cămășilor pe gât. În majoritatea cazurilor, papiloamele nu sunt periculoase pentru sănătatea noastră. Prin scărpinare, papiloamele se înmulțesc la aceeasși persoană sau la cei din jur prin piscine, sali de sport, masaje, comunități de copii etc. Principala problemă prezentată de papiloame este că, lăsate netratate, ele se pot înmulţi.

Unele afecţiuni precum: greutatea corporală crescută, diabetul, afecţiunile tiroidiene sau sarcina predispun la apariţia lor. Nu se poate scapă definitiv de papiloame, de multe ori cu înaintarea în vârstă vor apărea altele noi.

În concluzie,  în funcție de starea imună a fiecărui individ apar mai multe sau mai puține papiloame, numărul lor fiind influențat și de o piele uscată, transpirație mai abundentă, frecarea zonei respective repetat și posibilitatea infectării și reinfectării de la cei din jur.

3 modalități de eliminare a papiloamelor

1. Electrocauterizarea – este procedeul care constă în încălzirea țesutului prin electricitate, fiind  cea mai simplă și mai eficientă metodă de a scapa de papiloame. Dureaza foarte puțin (chiar şi 10 minute), în funcţie de cât de mult papiloame trebuie să tratăm. Procedura se efectuează doar de către un medic dermatolog, care utilizează o anestezie locală. Tratamentul este lipsit de riscuri si de durere, daca este corect executat, nu lasa nici o urma, prevenind multiplicarea numarului leziunilor si cresterea celor actuale.

În timpul unui consult dermatologic se poate face electrocauterizarea a până la 30 de papiloame, în funcţie de mărimea și poziţia lor.

2. Eliminarea cu ajutorul unor substante caustice, concomitent cu imunostimularea.

3. Cauterizarea cu unde radio (radiofrecvenţă) –・este un tratament simplu și eficient, pentru că  lasă urme minine iar papiloamele se refac mai rar comparativ cu alte metode
Procedura se efectuează în anestezie locală cu ajutorul unui aparat modern cu radiofrecvenţă.
Eliminarea papiloamelor este o intervenţie chirurgicală nedureroasă care durează între 10 şi 40 de minute în funcţie de numărul lor (într-o şedinţă se pot cauteriza de la 1 până la 50 de papiloame).
După intervenţie se pot utiliza antiseptice locale şi rar antibiotice pe cale generală.

4. Îndepărtarea cu ajutorul laserului, distruge mai agresiv papiloamele, fără niciun risc, vindecarea făcându-se fără a lăsa urme, laserul avand beneficiul unei arsuri stricte pe zona atinsa.

Material realizat în cadrul campaniei de informare și creștere a respectului de sine a femeilor ”Frumusețea la 40 de ani”, proiect derulat în perioada martie 2015 – februarie 2016 de Russenart Communications în parteneriat cu Hebra Dermatologie, Pirifan Distribution, Metamorphosis Center, Jolidon, Beauty Boutique și pictorul Daniel Bulimar-Henciu.

Comments

comments