Pacienţii care suferă de o boală rară vor avea un consilier personal care să-i ajute să fie diagnosticaţi cât mai repede.

Conform unui proiect, unic în ţară, acest lucru va fi posibil cu fonduri europene. Pentru început, programul va fi implementat la Centrul de Boli Rare de la Zalău, unde pot veni pacienţi din toată România. Acest proiect se desfaşoară în Romania, dar şi în al alte 7 ţări, va dura 36 de luni, iar valoare lui este de 2 milioane de euro.

Specialiştii care se vor ocupa de proiect vor trebui mai întâi să identifice problemele cu care se confruntă aceste persoane în mediul social, dar şi să identifice lipsurile din sistemul de sănătate. După ce se face analiza, aceşti specialiştii vor hotărî un traseu de îngrijire a acestor persoane, dar vor stabili şi care vor fi persoanele care se vor specializa.
Vor fi un fel de manageri, care vor urmări un caz şi se vor asigura că exista o cooperare foarte bună între serviciile publice şi cele private.

 În întreaga lume există 8.000 de astfel de boli rare cunoscute, iar în acest moment există persoane care nu sunt diagnosticate.

Comments

comments