ORDINUL ASISTENȚILOR MEDICALI ARGEȘ A CELEBRAT ZIUA MONDIALĂ A SĂNĂTĂȚII

Pentru a marca înființarea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), începând cu anul 1948, în data de 7 aprilie a fiecărui an este celebrată Ziua Mondială a Sănătății, ceea ce oferă oportunitatea abordării unor teme majore pentru sănătatea populației din întreaga lume. Ziua Mondială a Sănătăţii din acest an este dedicată depresiei.

OMS estimează că anual, la nivel mondial, sunt diagnosticați aproximativ 350 de milioane de oameni cu depresie, în timp ce mulţi alţii suferă în tăcere, fără să ştie ce se întâmplă cu ei, sau fără să accepte realitatea şi să ceară ajutor. Fiind considerată boala care te condamnă să suferi în tăcere, depresia rămâne deseori nediagnosticată, pentru că simptomele sunt greu de observat, iar alteori pentru că bolnavii nu vor să ceară ajutor, de teamă că vor fi stigmatizaţi.

Depresia este în prezent principala cauză de incapacitate de muncă la nivel mondial, conform ultimelor date publicate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii în 2016. Studiile au arătat că 1 din 6 cazuri de depresie are printre principalii factori generatori stresul la locul de muncă.

Promovând sloganul lansat de OMS, „DEPRESIA: HAI SĂ STĂM DE VORBĂ!”, Ordinul Asistenților Medicali Argeș a derulat la nivelul județului o amplă serie de manifestări științifice cu lucrări susținute de asistenți medicali și medici de specialitate, după următorul program: 06 Aprilie-ora 15.00, Pitești, Biblioteca Județeană  ”Dinicu Golescu”; 07 Aprilie-ora 15.00, Câmpulung, Primăria Municipiului Câmpulung; 08 Aprilie-ora 10.00, Curtea de Argeș.

Obiectivul dezbaterilor a fost de sensibilizare privind magnitudinea acestei probleme de sănătate publică, asupra recunoaşterii timpurii a simptomelor depresiei, dar şi asupra necesităţii depăşirii barierelor care blochează accesul la ajutorul de specialitate, dintre acestea cea mai importantă fiind stigmatizarea socială asociată afecţiunilor mentale.

Reprezentanți ai autorităţilor  județene și locale, parlamentari și instituțiilor argeșene din sănătate

Au fost alături de asistenții medicali în acest demers și au adresat mesaje aniversare reprezentanții autorităților județene și locale, parlamentari, Colegiul Medicilor Argeș, Colegiul Psihologilor Argeș: dl. Dan Manu-președintele Consiliului Județean Argeș, dl. Emilian Dragnea-prefectul județului Argeș, dna. Cristina Stocheci-senator, dna. Sorina Honțaru-director executiv al DSP Argeș, dr. Melania Viișoreanu, medic psihiatru Codruța Ștefan, psiholog Georgeta Marinescu, dl. Liviu Țîroiu-primarul Municipiului Câmpulung. Un real interes au manifestat asistenții medicali argeșeni, fiind prezenți peste 650 de participanți.

Prefectul Emilian Dragnea le-a mulțumit asistenților medicali

”Am convingerea că asistenții medicali sunt un potențial și o valoroasă resursă pentru ca sistemul de sănătate argeșean să-și atingă obiectivele. Este extrem de important să rămânem în centrul acțiunilor de îmbunătățire a calității îngrijirilor. Sănătatea constituie o prioritate a Guvernului prin crearea cadrului necesar asigurării serviciilor de sănătate de calitate. Vă mulțumesc pentru profesionalismul de care dați dovadă zilnic la locul de muncă.”, a spus Emilian Dragnea în discursul său.

Președintele Consiliului Județean Argeș Dan Manu, alături de asistenții medicali argeșeni

Prezent la deschiderea evenimentului, Dan Manu, Președintele CJ Argeș, a vorbit asistenților medicali despre obiectivele din Strategia de sănătatea a județului Argeș, punctând investițiile programate în anul 2017 pentru Spitalul Județean și Spitalul de Pediatrie, împărtășind auditoriului viziunea integrată și aplicată despre organizarea și dezvoltarea serviciilor de sănătate argeșene. ”Este important să ne regândim continuu strategiile și abordările, să adaptăm mereu răspunsurile la nevoile sistemului de sănătate argeșean.”, a subliniat Dan Manu.

Senatorul Cristina Stocheci, împreună cu asistenții medicali argeșeni

Răspunzând ca de fiecare dată invitației Ordinului Asistenților Medicali Argeș, senatorul Cristina Stocheci și-a exprimat aprecierea și susținerea pentru asistenții medicali, aducând în atenție ultimele modificări legislative din domeniul educației, care vin să răspundă unei nevoi acute a acestei profesii, de recunoaștere a competențelor profesionale dobândite în urma absolvirii școlilor postliceale și posibilitatea de transfer a creditelor obținute pentru învățământul superior.

Cristina Stocheci a declarat că sănătatea și profesioniștii din sănătate sunt o prioritate pentru Parlament, precizând faptul că deja au fost luate măsuri de corecție a inechităților salariale din sistemul de sănătate, măsuri care vor continua cu prevederile Legii salarizării unice, care va asigura venituri salariale corecte și rezonabile.

”Ca membru al Comisiei de sănătate din Senat vă asigur de întreaga deschidere și disponibilitate, ca împreună cu dumneavoastră să putem avea o Lege a sănătății europeană, coerentă, care să răspundă realității prezente. Am convingerea că numai printr-o voință comună, prin proiecte și eforturi conjugate, putem avea un sistem de sănătate așa cum ni-l dorim. Felicit asistenții medicali pentru exemplul de competențe și profesionalism, asigurându-i totodată de întreaga mea susținere.”, a declarat Cristina Stocheci.

Director executiv DSP Argeș, dr. Sorina Honțaru, a vorbit despre depresie, problemă majoră de sănătate publică

”Este evident că una dintre prioritățile actuale împotriva depresiei este să ne asigurăm că populația și furnizorii de servicii medicale înțeleg pe deplin atât dramatismul acestei patologii cât și depistarea în timp util a tulburărilor depresive. La nivelul județului Argeș, datele relevă o scădere a prevalenței tulburărilor depresive, astfel, în 2015 prevalența a fost de 1609 cazuri, iar în 2016 de 1047. Datele statistice sunt relative, având în vedere faptul că o multitudine de cazuri rămân nediagnosticate, fie datorită lipsei de cunoștințe cu privire la simptomatologia de debut a bolii.”, a menționat Sorina Honțaru.

Estera Stămoiu, Președintele Ordinului Asistenților Medicali Argeș a evidențiat rolul asistenților medicali în prevenirea depresiei

”Ca profesioniști în domeniul sănătății, este absolut necesar să găsim cele mai directe, concrete și argumentate modalități de comunicare prin care să transmitem pacienților, familiilor, anturajului acestora o sintagmă cât se poate de elocventă: CERE AJUTOR, FĂRĂ TEAMĂ ȘI RUȘINE.

?

Prin organizarea simpozionului, am creat un cadru adecvat prezentărilor științifice pentru a face conexiunea între specialiștii care sunt factori determinanți în prevenirea, diagnosticarea, tratarea, îngrijirea depresiei: psihologi, medici psihiatri, medici de familie, asistenți medicali.

Avem competențe și atribuții pentru educația sanitară a populației. Avem, în același timp, îndatorirea profesională de a conștientiza publicul larg că depresia este o afecțiune și nu o slăbiciune de caracter, de a le prezenta cauzele și posibilele consecințe, inclusiv suicidul, de a le spune că au la dispoziție ajutor specializat pentru prevenire și tratament.

Trebuie să conștientizăm că depresia este o afecțiune psihoemoțională care poate afecta orice ființă umană: nu e impresionată de vârstă, nu cunoaște statut social, nu dă înapoi în fața educației, nu acceptă bariere financiare.

Depresia, supranumită ”cancerul psihologic al lumii moderne”, nu este un stigmat, nu te privează de unul din fundamentele majore ale individului: DEMNITATEA. Este o afecțiune care prin asistență medicală de specialitate poate fi diagnosticată, controlată, tratată, vindecată. Tăcerea, secretul, negarea sunt factorii care favorizează ”supraviețuirea” depresiei.

Deci, să vorbim deschis despre depresie! Să distrugem barierele comunicării, să rupem tăcerea, să ne exprimăm emoțiile !”, a declarat Estera Stămoiu, președintele Ordinului Asistenților Medicali Argeș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.