Orban, anunț de ultimă oră: Românii vor putea merge în vacanţă în Grecia şi Bulgaria. Premierul Ludovic Orban a declarat, joi, că s-a decis ca din 15 iunie să se renunţe la izolarea la domiciliu pentru persoanele care vin din ţări cu număr mic de cazuri, dând exemplul Austriei, Greciei şi Bulgariei.

”O măsură care este extrem de importantă vizează izolarea la domiciliu a persoanelor care vin din alte ţări. INSP va aplica o metodologie de evaluare a nivelului de răspândire a infecţiei cu coronavirus în celelalte ţări. În baza acestei metodologii se va acorda un coeficient privind nivelul de răspândire pe baza numărului de infectări din ultimele 14 zile. Toate ţările care vor avea un coeficient sub coeficientul de 5 vor intra în măsura de exceptare de la obligaţia de izolare la domiciliu de 14 zile pentru cetăţenii care vin din aceste ţări. Este vorba despre ţări cu nivel redus de răspândire cum este Austria, Bulgaria, Grecia şi alte ţări de la nivel european unde este evident că şi în baza evaluării care este aplicată şi în alte ţări. Este într-un fel normal să renunţăm la această măsură care creează probleme pentru foarte multe categorii de cetăţeni.

Traficul aerian cu toate aceste ţări care sunt sub coeficientul de 5 pentru care nu va mai fi necesară izolare la domiciliu va putea fi reluat în baza hotărârii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Dacă sunt români care pleacă într-un sejur, când se întorc nu vor mai fi în izolare, cu condiţia de a se duce în ţările care sunt exceptate. Numărul de zile petrecute în respectiva ţară trebuie să fie de 14 zile sau să cumuleze 14 zile într-una sau mai multe ţări în care a stat şi nivelul de răspândire a epidemiei nu este atât de larg”, a declarat premierul Orban.

Comments

comments