Omul care face jocurile în România, de 50 de ani! Musceleanul Ioan Nicolau, inventatorul jocurilor logice

VIAŢA CA UN JOC! Ajuns la venerabila vârstă de 86 de ani, despre câmpulungeanul Ioan Nicolau se poate spune că toată viaţa sa a fost un joc. Este inventatorul jocurilor logice din România, omul care a contribuit la dezvoltarea intelectuală a milioane de copii. Timp de 50 de ani a construit jocuri logice şi educative, iar „Animale din Continente” s-a vândut în peste 1 milion de exemplare, în doar primii ani de la lansarea pe piaţă, în 1959.

Vândute vreme de 50 de ani sub marca JECO, jocurile lui Nicolau au pierdut teren în faţa celor apărute pe calculator, dispărând din librării imediat după 1989. După mai bine de jumătate de secol, jocurile create de câmpulungean vor prinde din nou viaţă. D-Toys, unul dintre cei mari producători de jocuri tip puzzle, educative şi colective, le va comercializa din nou, sub brandul său. Mai mult decât atât, jocurile lui Ioan Nicolau vor fi traduse în mai multe limbi străine pentru a pute fi vândute în toată lumea.
L-am vizitat de curând, la Câmpulung, pe Ioan Nicolau. Albit de trecerea anilor, ne-a întâmpinat cu o masă…plină de jocuri. La loc de cinste se afla „copilul de suflet al inventatorului“: cutia jocului „Animale din Continente“, joc care i-a adus cel mai mare succes de piaţă în anii ‘50. „A fost jocul vieţii mele. Nu mă mai interesa nimic, stăteam zile întregi, nu ştiam cât e ceasul, mă trezeam dimineaţa, dădeam perdelele la o parte şi lucram în continuare la el”, ne-a spus autorul.
Jocul „Animale din Continente“ consta în 60 de cartoane pe care erau desenate câte 12 animale din cele cinci continente. Se amestecau cartoanele, fiecare jucător primea un număr egal de cărţi, iar unul întorcea prima carte. Următorii trebuiau să completeze şirul numai cu animale din respectivul continent, asta însemnând că un copil trebuia să cunoască foarte bine pe ce continent trăieşte fiecare animal.

Cu tatăl arestat de comunişti şi dat afară de la Arhitectură, Ioan Nicolau a fost salvat de jocul „Animale din continente“

Ioan Nicolau, sau „Oni”, cum îi spun prietenii, la cei 86 de ani ai săi, este curtat de televiziunile din România şi rămâne o prezenţă activă la orice eveniment pentru că are multe de povestit. Dumnezeu i-a dat un talent care i-a adus numai satisfacţii şi l-a scos din impas în momentele grele ale vieţii. Şi-a dorit să-i facă pe copii să gândească şi să câştige prin propriile forţe, rămânând, în acelaşi timp, cu un bagaj de cunoştinţe pentru toată viaţa. Dar întreaga sa activitate nu se rezumă la atât. Este în acelaşi timp, designer vestimentar, revistele sale de modă au ajuns la Paris, iar ultimii ani i-au adus alte realizări printr-o altă pasiune în care „frumosul” i-a dat sens vieţii. De data aceasta, a reuşit să aducă bucurie pe chipul femeilor, fiind creatorul a sute de coliere din agate-unicat.
Faimosul joc „Animale din Continente” l-a salvat de la sărăcie atunci când, cu tatăl arestat de comunişti şi dus la Canal, a fost dat şi afară de la Arhitectură. Tot „Animale din Continente” i-a adus alte nenumărate satisfacţii, fiind cel mai premiat joc din România din toate timpurile.

După ce autorul a primit 23.000 de lei pentru „Animale din Continente”, Ceauşescu i-a blocat încasările lui Nicolau deoarece jocul stabilise vânzări-record

Ioan Nicolau a intrat la Arhitectură cu nota cea mai mare la proba de pe un desen, însă fost dat afară, când s-a descoperit că tatăl este arestat politic. „Trebuia să găsesc de lucru şi m-a ajutat Dumnezeu! Trecând într-o dimineaţă pe strada Brezoianu din Bucureşti, coboară de pe treptele editurii „Universul” un fost coleg de liceu din Câmpulung. Nu ne mai văzusem de un an şi ceva. M-a rugat să-i desenez un titlu la revistă – el era redactor. Mi-a spus că se plăteşte. Atunci am aflat că, pe ce desenez, pot să iau bani. Până atunci, făcusem gratis la toată lumea, nu mi-am închipuit că pot câştiga bani cu asta”, mai spune Nicolau.
În calitate de colaborator la revista „Muguraşul”, a participat la multe licitaţii pentru coperţi de reviste, alături de nume mari ale României în domeniul graficii şi animaţiei pentru filme, cum ar fi Gopo, Iurie Darie sau Matty Aslan. Tot în aceeaşi revistă era o pagină cu jocuri, iar, de aici până la jocul „Animale din Continente”, au mai fost câţiva paşi. „Revista avea o pagină cu jocuri, dar cu jocuri cu zaruri, hazard. Eu am zis să-mi dea o pagină să fac eu jocuri. Din momentul acela, am descoperit că imaginaţia mea era coaptă să fac jocuri”, spune câmpulungeanul.
Angajat la Palatul Pionierului, a fost „forţat” să inventeze jocuri de logică timp de 50 de ani. Întreprinderea Poligrafică Timişoara deţinea monopolul în domeniu, la acel moment. „Animale din Continente“ a fost unul din cele 10 jocuri prezentate în cartea „Construiţi-vă singuri jocuri!”, apărută în 1957, doi ani mai târziu jocul câmpulungeanului apărând pe piaţă. Lucru rar în România acelor ani, tocmai de aceea a urmat negocierea cu delegatul editurii din Timişoara pentru cele 60 de ilustraţii ale jocului, toate făcute manual pe parcursul unui an după studii intense, stabilindu-se preţul de 100 lei pe bucată. Apărând între timp Legea drepturilor de autor, preţul oferit de Poligrafica Timişoara lui Nicolau a crescut la 23.000 lei – o avere, pe vremea aceea. A fost singurul joc plătit cu banii jos în vremea comunismului, doar că „minunea” nu a ţinut decât un an, pentru că Ceauşescu a blocat încasările lui Nicolau, deoarece jocul se vânduse în peste 1 milion de exemplare în doar primii ani de la lansare.
Odată cu reapariţia sa pe piaţă, povestea celui mai popular joc din România nu s-a terminat, Ioan Nicolau făcând încă istorie. (autor: Daniela Benea)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here