OMS, vești sumbre: pandemia mai ține cel puțin un an! 

0
55

OMS, vești sumbre: pandemia mai ține cel puțin un an! Pandemia de coronavirus va continua încă un an, anunță Organizația Mondială a Sănătății. Motivul este că țările sărace nu primesc vaccinurile de care au nevoie, susține organizația.

Bruce Aylward, reprezentant de vârf al OMS, spune că efectul va fi un avans lent și obositor al pandemiei în decursul lui 2022.

Țări bogate, precum Marea Britanie, au promis să aloce sute de milioane de doze pentru statele care nu-și permit să le cumpere, notează BBC.

Londra a promis 100 de milioane de doze dar livrat doar 10 milioane.

Dr. Alyward a făcut apel la țările bogate să-și „cedeze locul” la aprovizionarea cu vaccinuri, astfel încât companiile farmaceutice să poată „ridica” statele sărace în lista de priorități.

„Vă spun că nu suntem în grafic. Trebuie să accelerăm (procesul) sau pandemia va dura cu un an în plus față de cât ar fi fost cazul”, a spus el.

Alianța de organizații caritabile People’s Vaccine a publicat date care arată că doar una din șapte doze promise de companiile farmaceutice și de statele bogate ajung la destinație în țările sărace.

Marea majoritate a dozelor de vaccin au fost administrate în statele cu un venit ridicat sau aflate în partea superioară a grupei cu venituri medii. În Africa au fost injectate doar 2,6% din dozele administrate la nivel global.

Alianța, care numără între membri organizații precum Oxfam sau UNAids, a criticat Canada și Marea Britanie pentru faptul că și-au procurat vaccinuri pentru nevoile interne prin intermediul Covax.

Covax este programul susținut de Organizația Națiunilor Unite pentru distribuirea echitabilă a vaccinurilor anti-COVID.

Cifrele arată că Regatul Unit și-a procurat prin Covax peste jumătate de milion de doze de Pfizer în timp ce Canada a primit, prin același mecanism, aproape un milion de doze de AstraZeneca.

Ideea Covax a fost ca toate statele să poată procura vaccinuri prin acest mecanism, inclusiv cele bogate.

Însă cele mai multe dintre statele G7, grupul celor mai dezvoltate țări, au decis să se abțină, odată ce au încheiat acorduri individuale cu companiile farmaceutice.

Londra a replicat criticilor amintind că a contribuit la lansarea Covax, cu o donație de peste jumătate de miliard de lire sterline.

Prin programul Covax ar fi trebuit livrate, anul acesta, două miliarde de doze de vaccin însă până în prezent au fost distribuite mai puțin de 400 de milioane de doze.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here