Boala limbii albastre, apărută în România în luna august, provoacă pierderi masive oierilor români, inclusiv celor argeşeni. O mare parte dintre animalele îngrăşate peste vară erau exportate către ţările arabe, iar acum acestea ori refuză marfa, ori profită de această situaţie pentru a scădea preţul. Peste un milion de ovine au fost refuzate la export în ultimele două luni din cauza bolii şi sunt blocate în ferme din întreaga ţară, oierii pierzând astfel mai mult de 80 de milioane de euro, potrivit Federaţiei Crescătorilor de Ovine Romovis.
„Toată marfa este blocată de la începutul lunii octombrie. Sunt efective de ovine, tineret, care au ajuns la cantitatea şi calitatea de livrare, dar nu avem piaţă de desfacere. Iordania, Libia şi Libanul au oprit importurile în ultimele luni”, mai spune preşedintele Federaţiei. Nici Turcia, un alt cumpărător tradiţional, nu mai acceptă ovine din România. Cum în România nu se consumă atât de multă carne de oaie, fermierii au rămas cu o mulţime de animale în ferme şi se află în căutarea unor noi pieţe.
Ion Săvescu, preşedintele uneia dintre cele mai mari asociaţii de crescători de ovine din Argeş, „Corbii de piatră”, de la Corbi, spune că şi mare parte dintre crescătorii de la noi sunt în aceeaşi situaţie. „Avem şi noi o mulţime de animale. Acum am ajuns la peste 2.000 de oi, numai la noi în asociaţie. Sunt îngrăşate la peste 40 de kilograme toate, ar fi trebuit să le expediem deja. Noi aveam contracte de livrare în Iordania, dar stăm pe loc. Cei de la minister şi ANSVSA spun că discută să deblocheze situaţia. Aşteptăm şi noi să vedem ce fac. Dacă, totuşi, mai acceptă marfă, au scăzut preţul! Înainte dădeau 2 euro pe kilogram în viu, acum au scăzut sub 1,5 euro! La 40 de kilograme fiecare şi 2.000 de animale, cât avem noi la Corbi, e ceva pierdere”.

Exporturile depăşesc 5 milioane de oi pe an

La un simplu calcul, la fiecare oaie care e blocată în stână, un oier argeşean pierde 80 de euro. La un efectiv de 2.000 de animale, suma depăşeşte 160.000 de euro. Dacă oierii argeşeni şi-au negociat preţurile la 2 euro, în alte locuri, în funcţie de ţara de destinaţie, acesta putea urca până la 2,5 sau chiar 3 euro, astfel că, la nivel general, pierderile crescătorilor sunt cu mult mai mari. Efectivele de ovine din România sunt estimate la peste 9 milioane de animale, iar exporturile anuale depăşesc 5 milioane de capete.
Primul caz de boala limbii albastre în România a fost diagnosticat în 22 august, în Buzău, dar mai apoi au fost descoperite cazuri şi în Argeş. Boala este produsă de un virus, afectează rumegătoarele şi se transmite doar prin înţepătura unor insecte hematofage şi nu prin contact direct între animale. Boala nu se transmite la om, prin contactul direct cu animalul bolnav şi nici laptele sau carnea provenite de la animalele bolnave nu constituie un pericol pentru sănătatea omului. Nu există tratament specific în acest caz, iar animalele pot trece prin boală şi se pot vindeca în şapte-zece zile.

 

Comments

comments

DISTRIBUIȚI