Octavian Sachelarie, 10 ani de profesionalism în fruntea Bibliotecii Judeţene Dinicu Golescu şi o viaţă întreagă dedicată acestei instituţii

3,944 views
sachelarieÎn urmă cu exact 10 ani, în august 2004, Biblioteca Judeţeană primea o nouă conducere. După 26 de ani de la intrarea în bibliotecă, în 1976, cu statutul de proaspăt absolvent de Sociologie al Universităţii din Bucureşti, şi după patru ani în care a fost adjunctul „monstrului sacru“ al culturii argeşene, Spiridon Voinescu, Octavian Mihail Sachelarie devenea director plin al acestui important edificiu cultural argeşean de primă mână. Doctor în Sociologie, profesor la Universitatea din Piteşti şi îndrumător a sute de studenţi pe greul şi lungul drum al învăţăturii academice, Octavian Sachelarie a demonstrat, în cei 10 ani la cârma Bibliotecii Judeţene, că o astfel de instituţie nu e nicidecum una statică, pasivă, ci poate fi cel mai minunat loc de interacţiune între genuri culturale, generaţii de cititori, culturi naţionale şi chiar meserii ce, aparent, nu au nicio legătură, nici între ele, nici cu arta şi cultura.
„Cu peste 500.000 de publicaţii, peste 13.000 de abonaţi şi peste 500 de cititori care-i trec zilnic pragul, Biblioteca Judeţeană Argeş „Dinicu Golescu” este, fără îndoială, una dintre instituţiile culturale cele mai importante şi vizitate din judeţul Argeş"
Ce s-a întâmplat în aceşti 10 ani la Biblioteca Judeţeană, a scris, modest, în CV- ul său, chiar directorul Sachelarie. „Experienţa, acumulată în bibliotecă, în aproape 30 de ani de activitate, dar şi la catedră îmi dau posibilitatea să comunic, să relaţionez eficient, cu persoane şi grupuri de diverse categorii socioprofesionale. Am reuşit, prin munca în echipă, să aduc Biblioteca Judeţeană la standarde europene, ea fiind acum o instituţie de cultură de prestigiu, fiind gazda a numeroase delegaţii străine. La nivel universitar, am reuşit să relaţionez foarte bine cu studenţii, impunând un sistem de discuţii interactive. Am activat şi activez, ca director, la derularea unor proiecte europene şi naţionale, două dintre ele aflate în derulare: Centrul Europe Direct, în parteneriat cu Comisia Europeană şi Biblionet, în colaborare cu fundaţii internaţionale şi guvernamentale. Colaborez foarte bine cu foarte multe instituţii de cultură, şcolare, ONG-uri, fundaţii, asociaţii profesionale, administraţie publică. Ca manager al Bibliotecii Judeţene Argeş, am coordonat şi coordonez întreaga activitate a acesteia, rezultatele fiind pozitive: 13.000 de utilizatori şi 800.000 de documente consultate într-un an. Biblioteca este informatizată, întregul fond de documente regăsindu-se pe site-ul bibliotecii. Într-un an, organizăm peste 200 de evenimente culturale, biblioteca fiind cea mai activă instituţie de cultură din judeţul Argeş. Am dat în folosinţă spaţii noi de lectură, dintre care pot remarca Secţia de Referinţe electronice şi Internet. Cu peste 500.000 de publicaţii, peste 13.000 de abonaţi şi peste 500 de cititori care-i trec zilnic pragul, Biblioteca Judeţeană Argeş „Dinicu Golescu” este, fără îndoială, una din instituţiile culturale cele mai importante şi vizitate din judeţul Argeş.“
 
O activitate de excepţie, recunoscută prin numeroase premii
 
Dincolo de munca de manager cultural, desfăşurată în cadrul Bibliotecii, Octavian Sachelarie este şi profesor, formator de noi generaţii de oameni de cultură şi chiar profesori. A început în 1998, ca profesor asociat la Centrul de Formare Continuă „Muntenia”, Universitatea din Piteşti, iar între 2003 şi 2007 a fost Lector univ. dr. la Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane, Catedra de Jurnalism şi Comunicare, a aceleiaşi universităţi. Între 1996 şi 1998 a fost Lector asociat al Fundaţiei Româno-Elveţiene „Entrepreneurship”. Dincolo de cele două laturi deja prezentate, activitatea directorului Bibliotecii Judeţene mai cuprinde una: cea editorială: atât cea a bibliotecii, cât şi personală. Sub egida Bibliotecii Judeţene „Dinicu Golescu” apar, an de an, zeci de volume şi articole de specialitate, unele dintre fiind premiate de asociaţia de profil (ANBPR). Bibliografia personală cuprinde  peste 10 titluri de volume la care este  autor sau coautor şi câteva zeci de articole de specialitate publicate în volumele unor manifestări ştiinţifice naţionale sau internaţionale, precum şi în publicaţii locale. 
Activitatea managerială a directorului Sachelarie a fost recunoscută prin numeroasele premii primite de la instituţii de cultură prestigioase, dar şi prin numirea în diverse organisme: 2010 – membru în colegiul editorial al revistei „Biblioteca”, 2007 – membru al Asociaţiei Române de Istoria Presei, 2007 – preşedinte al Colegiului directorilor de biblioteci publice din România, 2002- membru în consiliul de conducere al Asociaţiei Naţionale a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor din România. La nivel academic, a contribuit la organizarea Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii din Piteşti, susţinând de asemenea cursurile de comunicare, sociologia comunicării, psihologia comunicării. O parte dintre aceste cursuri au fost baza unor lucrări de specialitate, ca autor şi coautor. A fost îndrumătorul ştiinţific la numeroase lucrări de licenţă, foarte bine apreciate de către comisiile de examinare. „Competenţele mele de coordonare, organizare şi comunicare se datorează atât studiilor de specialitate cât şi experienţei dobândite în timp. Sunt adeptul activităţii bazate pe proiecte bine elaborate, fiind, în acelaşi timp un promotor al schimbării şi al liberei iniţiative în cadrul organizaţiei. Activez, atât la nivelul bibliotecii, cât şi la cel al Universităţii, pornind de la convingerea că acestea trebuie să fie instituţii vii, de informare, formare şi educaţie“, spune Octavian Sachelarie.
 

Comments

comments

DISTRIBUIȚI