La nivel mondial sănătatea mintală reprezintă o problemă de sănătate publică prioritară,  fiind componentă a sănătăţii prin care fiecare individ își pune în valoare potenţialul intelectual, emoțional şi relaţional.

 

Pornind de la această realitate, Ordinul Asistenților Medicali Argeș a organizat în data de 24 octombrie, în Sala Mare a Primăriei Municipiului Cîmpulung, Conferința cu tema ”SĂNĂTATEA MINTALĂ – DE LA STIGMAT LA INCLUZIUNE”, având ca parteneri Centrul Medical Clubul Sănătății, Luca Win-team SRL, CMI Dr. Stănoiu Tabita, CMI Dr. Herișanu Ramona.

La lucrările conferinței au fost prezenți peste 120 de asistenți medicali din Municipiul Câmpulung și localități limitrofe, care își desfășoară activitatea în toate tipurile de unități medicale (spitale, farmacii, cabinete medicale individuale, centre medicale), ceea ce a confirmat existența unui interes deosebit pentru subiectele prezentate, atât din punct de vedere profesional, cât și personal.

Conceptul evenimentului a reflectat o abordare interdisciplinară privind managementul pacienților cu tulburări psihice, agenda de lucrări cuprinzând o multitudine de  teme de actualitate sustinute de medici și asistenți medicali din diverse specialități medicale (neurologie, psihiatrie, medicină de familie, medicină internă) și conexe (psihologie).

Dr. Emilian-Silviu MĂNESCU, medic primar neurolog, Clinica de Neurologie din Spitalul Universitar de Urgență București în tema abordată, ”NOUTĂȚI ÎN TERAPIA DEPRESIVĂ”, a subliniat că ”implicarea medicului de familie și a altor specialiști din medicină, rolul terapeutului în tratamentul medicamentos, rolul psihologului în echipa medicală, implicarea echipei în procesul terapeutic și de incluziune socială a pacientului cu depresie, sunt etape ale traseului pacientului cu boală mintală în sistemul de sănătate”.

Totodată, Dr. Mănescu a reamintit că ”diagnosticul corect și complet al pacientului cu tulburare depresivă, tratamentele complementare medicației antidepresive (terapia cu electroșocuri, terapia cu lumină, stimularea nervului, stimularea magnetic transcraniană, stimularea profundă a creierului, diferite tehnici de ablație a creierului) constituie elemente în managementul sănătății mintale.

Dr. Tabita STĂNOIU, cabinet medical individual, prin lucrarea prezentată ”CABINETUL MEDICULUI DE FAMILIE PRIMUL POPAS AL PACIENTULUI CU BOLI PSIHICE” consider că ”Medicul de familie este cel care poate observa încă din primele faze instalarea tulburărilor mintale, când nu au o specificitate şi nu sunt remarcate de pacient sau anturaj. În această etapă, majoritatea sunt reversibile printr-un tratament prompt şi bine condus.”
În manieră holistică, Dr. Ramona HERIȘANU, medic psihiatru drd. în Științe medicale, a adus în atenția participanților FUNDAMENTELE PSIHOPATOLOGICE ALE DEPRESIEI, parcurgând etapele acestei  tulburări afective: epidemiologiei, fiziopatologiei, criterii de diagnosticare pentru episodul depresiv major, examenul psihiatric, diagnosticul diferențial, evoluția, prognosticul, forme particulare.

Gabriel EANA, asistent șef al secției de Psihiatrie din Spitalul Municipal Câmpulung a  adus în atenție ”ROLUL ASISTENTULUI MEDICAL ÎN ÎNGRIJIREA PACIENȚILOR CU DEPRESIE”. Acesta este de părere că: ” Între asistenții medicali și pacienți, se stabilesc involuntar raporturi interumane. Asistentul nu se poziționează  grupului de pacienți, empatizează cu aceștia, dar cu moderație și luciditate”.

Anca CRISTINA MĂCĂNEAȚĂ, psiholog psihoterapeut, a inițiat un joc de roluri, astfel încât participanții avut ocazia să afle ce înseamnă o ședință de consiliere psihologică.

Prezenți la manifestarea științifică au fost și membrii ai Consiliului Județean al OAMGMAMR Argeș: Doina FĂNICĂ, Nelli HOMEGHIU, Vali Eșanu. 

La închiderea evenimentului, Estera AMBRUȘ, președintele Ordinului Asistenților Medicali Argeș, a concluzionat: ”Conferința a fost concepută ca un eveniment-exponent al parteneriatului profesional și științific, între comunități de profesioniști, între instituții medicale. Tema dedicată sănătății mintale este de actualitate și de mare importanță din perspectiva sănătății publice, iar schimbul de idei și experiențe terapeutice expuse de lectori contribuie cu certitudine la evoluția profesională a participanților. Sănătatea mintală reprezintă o componentă fundamentală a sănătății individuale, este parte esențială a vieții cotidiene. Abordarea interdisciplinară, perspectiva specialiștilor din diverse domenii ale sistemului de sănătate, sunt premisele prin care pacienții beneficiază de toate resursele care îi pot fi oferite în favoarea unor îngrijiri de sanătate de calitate.”

Comments

comments