O zi în Palatul lui Gigi Becali

ÎN VIZITĂ LA „REGE”…Sâmbătă, în jurul orei 11.00, am păşit, pentru prima dată, în cel mai mediatizat imobil din România, palatul lui Gigi Becali din Bucureşti.

Accesul în fieful latifundiarului din Pipera a fost relativ uşor, deoarece însoţeam delegaţia de la Argeş la Consiliul Naţional al PNG-CD. Situat pe Aleea Alexandru nr.1, palatul lui Becali are o istorie aparte, numărându-se printre cele mai frumoase clădiri din Capitală. Este o copie fidelă a Muzeului Rodin din Paris şi a fost casa marelui industriaş evreu Max Auschnit, administrator al Uzinelor de Fier şi al Domeniilor Reşiţei. În 1946, industriaşul a fugit din ţară, iar palatul a fost transformat, din 1948, în reşedinţa oficială a liderului comunist Petru Groza, prim-ministrul României în acea vreme, care s-a şi stins din viaţă în acest imobil, pe 7 ianuarie 1958.

De palatul lui Gigi Becali sunt legate tot felul de poveşti din perioada interbelică, iar una dintre ele îl are în prim-plan chiar pe Regele Carol al II-lea. Proprietarul, Max Auschnit, care era evreu, s-a îndrăgostit de fata unui preot romano-catolic din Bucureşti. A vrut să o ia de nevastă, dar nu a putut, din cauza religiei. Atunci, industriaşul a trecut la catolicism şi aşa s-a căsătorit cu acea femeie foarte frumoasă, care i-a dăruit şi un copil. Mariajul a mers foarte bine până când Carol al II-lea, recunoscut pentru pasiunea sa faţă de femeile frumoase, a pus ochii pe soţia industriaşului. De teama regelui, Auchnit şi-a trimis copilul şi nevasta în Anglia.
Tot o legendă spune că, odată cu reînscăunarea pe tronul ţării, Regele Carol al II-lea ar fi vrut să-i ia palatul lui Max Auschnit şi să-l pună la dispoziţia amantei sale, Elena Lupescu. Din motive rămase încă necunoscute, Carol al II-lea s-a răzgândit şi a ales să o cazeze pe Elena Lupescu într-o vilă de pe Aleea Modrogan, acolo unde funcţionează astăzi sediul PDL.

 

Draperii de 350 de euro metrul liniar

Las delegaţia PNG Argeş – condusă de preşedintele Florin Bolovăneanu şi prim-vicepreşedintele Gigi Preda – să-şi pună la punct ultimele detalii înaintea întâlnirii cu şeful de la Bucureşti şi încep să-mi arunc ochii pe luxul care abundă în palatul lui Becali.
Clădire de patrimoniu, cu o arhitectură foarte frumoasă, palatul a fost refăcut de „Războinicul Luminii”, imediat după ce acesta l-a cumpărat, în 2006, de la fiul lui Max Auschnit, stabilit în SUA, cu suma de 7 milioane de euro. În toate încăperile se regăseşte foarte mult aur de 24 de karate în fiecare decoraţiune, în plus, tot locul este împânzit de icoane şi tablouri, între care şi unul cu portretul lui nea Gigi. Lucrările de renovare care au durat un an, au costat 3 milioane de euro şi au fost atent supravegheate de celebrul arhitect Camil Roguski. Draperiile din holuri şi camere au fost aduse de la Paris, de la o fabrică care lucrează pentru Palatul Versailles. Sunt draperii de cea mai bună calitate cu fir de aur, iar un metru liniar costă nu mai puţin de 350 de euro. Mozaicul aurit este şi el superb, la fel ca şi covoarele, comandate special de nea Gigi la Cisnădie.

„Dacă domnul Lăzăroiu vrea să numească noul partid « Albă ca Zăpada », noi o să rămânem cei şapte pitici”

Vizita mea prin palat este întreruptă de sosirea în sala de consiliu a lui Gigi Becali şi a staff-ului său. Începe şedinţa Consiliului Naţional al PNG-CD, cu europarlamentarul în mare formă. Practic, Becali a convocat Consiliul Naţional pentru a da un semnal public că partidul său începe să se reorganizeze, astfel încât să crească în sondaje la 7%, până la alegerile din 2012.
Dacă apropierea de PDL a fost una evidentă, Becali a exclus din start orice alianţă cu un partid de stânga. ,,Nu am avut nicio discuţie cu PDL, dar am aici oameni care colaborează cu ei, care sunt în funcţii date de PDL. Noi trebuie să aşteptăm, să speculăm ce este mai bine pentru partid. Oricum, alianţa va fi una de dreapta, pentru că eu sunt de dreapta de când m-am născut, strămoşii mei sunt de dreapta. Pe sângele meu scrie dreapta.
Sunt multe variante de alianţă pe scena politică acum, cu partidele care s-au înfiinţat: partidul lui Dan Diaconescu, UNPR, Mişcarea Populară – Totul pentru Ţară – a Ioanei Băsescu şi, bineînţeles, cu PDL-ul”, a explicat Becali. Întrebat dacă va pune condiţii, în cazul în care va fi invitat să facă parte din eventuala alianţă de dreapta, Becali a răspuns că va cere doar ca pe viitoarea siglă să apară şi crucea. Pe de altă parte, europarlamentarul nu agreează apropierea de aşa-numita „Albă ca Zăpada”. „Dacă domnul Lăzăroiu vrea să numească noul partid „Albă ca Zăpada”, noi o să rămânem cei şapte pitici”, a comentat Becali, în hohote de râs.
Printre obiectivele lui nea Gigi figurează şi o nouă candidatură la viitoarele alegeri prezidenţiale sau pentru un post de parlamentar. „Becali candidează la preşedinţie sută la sută, 500%, cum spune finul meu, Borcea. Voi accepta, de asemenea, pentru binele Mişcării Populare – Totul pentru Ţară, să fac sacrificiul de a mă retrage din Parlamentul European, acolo unde este foarte frumos, şi să candidez pentru un colegiu de parlamentar. Să vedeţi acum, după ce i-am pronunţat eu numele Ioanei Băsescu, cum creşte partidul ei cu un procent în sondaje, iar, pentru asta, Băsescu trebuie să-mi dea o cafea”, a mai afirmat Gigi Becali, care, după ce şi-a terminat speech-ul, nu a mai acceptat să facă obişnuita şedinţă foto cu toţi delegaţii din ţară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.