PASIUNE ŞI TRADIŢIE Zoica şi Mihail Anghel din Ghimpeţeni-Olt cultivă pepeni de peste 20 de ani şi tot de atunci vin în fiecare vară să îi vândă numai la Piteşti. Printre clienţii fideli se numără, de ani de zile, şi primarul oraşului, Tudor Pendiuc.

„Domnului primar Pendiuc îi plac pepenii verzi, iar doamna cumpără pepeni galbeni”.

La ora 4 dimineaţa, somnul e dulce, iar visele sunt în plină acţiune. 4 dimineaţa este ora total antonimă cu munca, cu grijile, cu trezitul. Vi s-a întâmplat vreodată să vă treziţi la 4 dimineaţa mai mult de două zile la rând? Veţi spune probabil că e o glumă bună şi că întrebarea e cam… utopică. Ce aţi zice însă dacă aţi cunoaşte o familie care, de mai bine de 20 de ani, se trezeşte zilnic la 4 dimineaţa, o familie care munceşte zilnic, în medie, 15-16 ore, pentru ca dumneavoastră să puteţi savura un fruct delicios şi singurul al cărui preţ nu a fost influenţat niciodată de crize economice, căderi de Guverne sau referendumuri?
E un fruct al cărui „curs de schimb” e mai stabil decât euro sau dolarul şi ale cărui „cotaţii” se situează în fiecare vară între 1,5-2 lei per kilogram. Da, pepenele, căci despre ispititorul fruct cu miez roşu sau galben este vorba, rămâne cel mai accesibil fruct pentru români.
De peste 20 de ani, Zoica şi Mihail Anghel din Ghimpeţeni-Olt (72 km de Piteşti) sunt cultivatori pasionaţi de pepeni, o tradiţie pe care au moştenit-o din generaţie în generaţie. Şi tot de peste 20 de ani, ei vin în fiecare vară în Piaţa Smârdan de la Piteşti să îşi vândă tonele de pepeni.

Investiţia, 100 milioane la hectar

I-am cunoscut şi noi zilele trecute pe aceşti oameni de toată isprava. Am aşteptat câteva minute până să intrăm în vorbă cu familia Anghel şi asta deoarece clienţii erau numeroşi în jurul „munţilor” de pepeni ai celor doi. Săptămâna trecută, kilogramul de pepene verde era 1,5 lei, iar cel de pepene galben – 3 lei. „Este o tradiţie în familia noastră cultivatul pepenilor. Avem două hectare cu pepene verde şi încă un hectar cu pepene galben”, ne spune doamna Zoica Anghel, în timp ce dă restul unui client. Aflăm că lăstarii de pepene sunt puşi în ghivece spre sfârşitul lui februarie, începutul lui martie, iar în aprilie sunt puşi în pământ.
Investiţia pentru un hectar de pepeni se ridică la 100 de milioane de lei vechi, iar sămânţa, din import, este 2.000 de lei vechi per pepene. „Este păcat că nu mai avem seminţe autohtone pentru pepeni; înainte erau în ţară câteva centre cunoscute şi foarte căutate, însă, din păcate, oficialii din Ministerul Agriculturii nu s-au mai preocupat de acest lucru şi am ajuns de ani buni să luăm seminţe din import. Seminţele româneşti dădeau pepeni gustoşi, însă, ca productivitate, cele din import sunt mult mai bune”, ne precizează Mihail Anghel.
În ultimele 48 de ore a apucat să prindă doar o oră de somn, însă oboseala nu i se vede pe chip. Face naveta aproape în fiecare zi pentru a o aproviziona şi ajuta pe soţie cu pepeni. Ca şi doamna Zoica, este obişnuit cu munca grea: „În fiecare zi, la 4 dimineaţa, suntem pe câmp. Şi ajungem acasă când apune soarele. Din asta trăim, nu avem alt serviciu şi trebuie să muncim cât putem ca să supravieţuim. Dacă nu munceşti, nu progresezi. Avem un băiat care a moştenit şi el pasiunea noastră pentru cultivatul pepenilor şi ne ajută în fiecare zi”. Care este cel mai dulce soi de pepene? Mihail Anghel este ferm: „Fără îndoială soiul Crimson Sweet”.

Pepenele de secetă, cel mai dulce

Pepenele este iubitor de soare şi de apă. Interesant este că cel mai dulce pepene este cel din perioadele de… secetă. Pepenii familiei Anghel sunt udaţi printr-o instalaţie modernă de picurare, fiecare pepene necesitând 10 litri de apă la două-trei zile. În ceea ce priveşte pepenii galbeni, pentru aceştia nu este bine ca temperatura să fie prea mare, ei fiind mai puţin rezistenţi la caniculă decât „fraţii” verzi.
În acest an, recolta familiei Anghel a fost de 20-25 de tone la hectar pentru pepenii verzi şi 15 tone pentru cei galbeni. Mult mai puţin faţă de anul trecut, cel mai bun de până acum, atunci când recolta de pepeni verzi a atins 45 de tone la hectar.
În ceea ce priveşte vânzările, în zilele cele mai bune, cu precădere în week-end, acestea pot ajunge şi la 20 de milioane de lei vechi pe zi. Iar clienţii fideli sunt o constantă în Piaţa Smârdan pentru familia Anghel. Printre ei se numără inclusiv primarul Tudor Pendiuc. „Domnului primar îi plac pepenii verzi, iar doamna Pendiuc cumpără pepeni galbeni”, ne dezvăluie Mihail Anghel.
Apropo de clienţi, soţii Anghel au inclusiv un cumpărător din…Germania care lucrează la Piteşti, la o companie auto. În fiecare vară, acesta cumpără 15-20 de pepeni verzi, pe care îi trimite apoi soţiei din Germania.

Hoţii de pepeni nu lipsesc

Corturile cu pepeni servesc şi ca loc de odihnă pentru familia Anghel pe întreaga durată a verii. Însă şi aşa, cu toată supravegherea, hoţii nu lipsesc. Chiar în noaptea dinaintea vizitei noastre, nişte „binevoitori” îi lăsaseră fără vreo 20 de pepeni. „Ar fi bine dacă am putea avea pe cine lăsa aici permanent. Însă este greu să găseşti oameni de încredere”, ni se confesează doamna Zoica.
Dincolo de orice necazuri şi neajunsuri, soţii Anghel continuă să cultive şi să vândă tone de pepeni dulci în Piteşti. Afară e de abia 11 dimineaţa şi termometrul a luat-o deja razna, arătând 35 de grade. Un client se apropie şi arată din prima ce pepene doreşte, de parcă ar fi vreun medium care simte gustul prin senzori. Doamna Zoica scoate cuţitul, dă un dop pepenelui ales, un „rotofei” la 7 kilograme, şi rezultatul este de nota 10: dulce ca mierea, tocmai bun de savurat, după câteva ore la frigider.
Mihail Anghel zâmbeşte. Ştie că marfa sa este una de top. Iar clienţii mulţumiţi sunt cea mai mare satisfacţie, dincolo de nopţile nedormite şi de zilele petrecute în arşiţă.

 

Comments

comments

DISTRIBUIȚI