Rețeta veche din Crișana “Balmoș din porumb alb sau galben, cu ouă și cârnați de casă” este folosită în satele din Munții Pădurea Craiului, judetul Bihor. Rețeta din Crișana a fost preparată de Gelu-Marian Jilavu, Food Manager în cadrul Campaniei ”Descoperă tradițiile culinare românești!”.

Ingrediente:
•  1 kg făină de porumb alb sau mălai Gold Maya
•  4 linguri de untură de porc sau ulei
•  4 ouă
•  1,5 l de lapte acru cu smântână
•  300 g de cârnaţ de porc de casă
•  sare după gust

 

Mod de preparare
Se pune laptele acru cu smântâna la fiert cu ouăle, cârnaţii tăiați bucăţele, untura şi se amestecă ca ouăle să nu rămână întregi.
Când începe să fiarbă se adaugă treptat mălaiul Gold Maya şi se amestecă în continuare să nu se prindă de fundul oalei. Se continuă până făina este bine fiartă.

 

Mod de servire
Se poate servi cu lapte acru sau cu murături, ca să taie greața.

 

Secretul Bucătarului
Făina de porumb alb se găsește mult mai greu decât făina de porumb galben, dar este considerată mult mai gustoasă. În cadrul rețetei de balmoș poate fi înlocuită cu mălai Gold Maya pentru un gust la fel de bun.
Reţeta face parte din a doua ediție a programului de educație culinară “Descoperă tradiţiile culinare româneşti!” derulat de agenţia de relaţii publice, Russenart Communications în parteneriat cu brandul Gold Maya și Heinner.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI