O nouă înșelătorie pe Whatsapp! Se oferă vouchere de cumpărături la Lidl și Carrefour

971 views

Înșelătorie pe Whatsapp cu vouchere de cumpărături la magazinele Lidl și Carrefour din România.

Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Națională (CERT-RO) avertizează asupra unei înșelătorii care vizează clienții Lidl Romania și Carrefour Romania, prin metoda oferirii unor vouchere de cumpărături, care funcționează exclusiv pe mobil și se propagă rapid, prin intermediul aplicației de mesagerie WhatsApp. Astfel, după primirea mesajului și accesarea link-ului – unul suspect ce conține litere cu diacritice – utilizatorul este redirectat către o pagină care afișează un domeniu cu o denumire ciudată: xn--ldl-rma.eu (în cazul scam-ului Lidl).

Utilizatorul trebuie să parcurgă un chestionar scurt, cu 3 întrebări legate de experiența de shopping la cele două hypermarketuri, pentru ca ulterior să primească un mesaj de felicitare, unul cu multe greșeli de transcriere.

Condiția pentru folosirea acestui voucher fictiv este partajarea informației către prieteni, tot prin intermediul Whatsapp.

“Din nefericire, un bug de securitate în înregistrarea domeniilor, care permite utilizarea și unui alt alfabet în afara celui roman, oferă această oportunitate pentru ca atacatorii să poată să-și mascheze URL-urile ca unele cu denumiri legitime. În general, utilizatorii trebuie să fie extrem de atenți la URL-urile pe care le accesează în scopul introducerii de informații personale sau bancare. Ideal ar fi ca, în cazul în care ceva pare suspect, să încercați tastarea manuală a site-ului în browser sau prin intermediul motorului de căutare pe internet (ex: Google, Bing etc.)”, recomandă CERT.

Lidl deja a publicat un mesaj pe Facebook legat de acest scam, sfătuindu-și clienții să nu ofere informații.

Comments

comments