Lupta pentru putere şi bani a devenit crezul multora dintre semenii noştri. O bătălie din care însă cei mai mulţi nu au ieşit învingători, iar Argeşul abundă în astfel de exemple. Familii şi cariere distruse într-o luptă surdă pentru putere. Se ştie că puterea orbeşte şi adesea cei orbiţi de ea uită să trăiască respectul – respectul de sine şi, mai cu seamă, respectul arătat celorlalţi. Dacă în desaga aceluiaşi om găsim putere, dar cu atât mai mult respect pe cât are putere, acela este un adevărat om puternic, un lider, aşa cum ne place astăzi să spunem. Dar să lăsăm condeiul Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic să picteze, inegalabil în exprimarea artistică, portretele Puterii şi Respectului:

Cea mai puternică dintre puteri

1. Puternic nu este cine are şapte mii de oi şi patru sute de capre, cinci mii de hectare de pădure şi tot atâtea de grâu, şapte magazine, trei pitării, patru staţii de sortare, douăzeci de blocuri şi alte acareturi, milioanele apărute peste noapte. Acela este o slugă nemernică a propriilor lucrări, care tremură, că mâine, un cutremur sau un foc, poate, Doamne fereşte, face praf toată osteneala.

2. Puternic nu este cel care crede că puterea este un privilegiu al familiei sau al unei caste sau „singurul mijloc de potolire în lumea aceasta”.

3. Puternic, nu este cel care nu înţelege, că: „Puterea la care nu ia parte poporul cu inima şi sufletul este o putere de paradă”.

4. Puternic nu este decât acela care înţelege, în trecerea aceasta ameţitoare pe pământ, că: „Ce altceva sunt fastul, puterea, gloria, decât pământ şi pulbere?”.

5. Puternic nu este decât acela care a învăţat bine că: „Iertarea face bine celui ce o acordă şi, totodată, celui ce o primeşte. Este cea mai puternică dintre puteri”.

6. Puternic este acela care rămâne om şi după ce se cocoţează în anumite slujiri pe acest pământ, oricare ar fi ele, repetând mereu, ca să nu uite, că: „puterea schimbă părerea” şi despre sine şi despre alţii.

7. Puternic este acela care nu îndrăzneşte niciodată, în mod abuziv, arbitrar şi ilegal în noua lui slujire: „Acum legea cea nouă lua, cu de la sine putere, partea cea mai mănoasă din moşie”, cum zicea Cezar Petrescu şi cum ştiu cei care trebuie să ştie, până nu vin trăsnetele din ceruri.

8. Puternic este acela care ştie întotdeauna: „Dreptatea noastră este puterea noastră. Cu ea deodată vom cădea şi noi”.

9. Puterea este „ibovnica fugară a omului politic”.

10. Puternic este profesorul care formează caractere şi oameni de ştiinţă. Mama este puternică pentru că ne-a născut pe pământ şi ne renaşte pentru ceruri. Mai este puternic cât cerurile şi cel care este bun şi ajută pe cei în suferinţă!

 

Comments

comments

DISTRIBUIȚI