VAMA… VECHE Aflată la cea mai importantă poartă de intrare în Piteşti, cea de la Autostrada A1, clădirea Vămii, în care s-au investit zeci de miliarde de lei, arată ca o ruină, fiind înconjurată de buruieni şi cu gresia desprinsă pe toată lungimea scărilor. Toţi cei care vor să ajungă la Piteşti şi vin dinspre Bucureşti sau Craiova, dar şi cei care tranzitează din Ardeal sau Moldova spre Capitală şi invers, nu au cum să nu vadă clădirea de sticlă pe care scrie Vama Piteşti.

Practic, această clădire este cea mai importantă poartă de intrare în oraş, însă starea jalnică în care se prezintă te face să crezi că nu ai ajuns la Piteşti, ci undeva prin Valea Jiului, unde s-a pus lacătul pe mai toate clădirile statului. Înconjurată de buruieni, precum un combinat dezafectat, cu gresia desprinsă sau crăpată pe toată lungimea scărilor, clădirea Vămii Piteşti este imaginea tristă care întâmpină orice călător prin capitala Argeşului. Şi dacă un vechi proverb spune că „omul sfinţeşte locul”, oamenii de la Vama, în frunte cu directoarea Geta Armanaschi, sfinţesc mizeria şi degradarea, şi asta nu de ieri de azi, ci de ani de zile.
Deşi s-ar putea să invoce lipsa banilor pentru renovare, este greu de crezut că a cumpăra o coasă ca să tai buruienile, sau să faci rost de un sac de adeziv şi să lipeşti o bucată de gresie te costă o avere. O chetă cât de mică din partea salariaţilor de la Vamă – care, slavă Domnului, au de unde să o adune! – ar putea transforma imaginea degradantă a acestei clădiri, care nu face cinste oraşului.
Culmea este că, de curând, ministrul Turismului, Maria Grapini, a declarat că toţi cei care deţin spaţii în staţiuni turistice sau clădiri de patrimoniu, dar care sunt lăsate în paragină şi dau o imagine proastă zonelor în care se află, vor fi amendaţi cu 150 de euro pe zi pentru fiecare 100 de mp de construcţie degradaţi şi cu 100 de euro pentru spaţiile adiacente construcţiei. Ar fi cazul ca o astfel de soluţie să fie aplicată şi la Vama Piteşti.

 

Comments

comments

DISTRIBUIȚI