Nutriţionistul argeşean Gheorghe Mencinicopschi a fost eliberat condiţionat. A executat doi ani din pedeapsa de opt ani de închisoare

0
439

Tribunalul Ilfov a decis definitiv, luni, eliberarea condiţionată a lui Gheorghe Mencinicopschi, după ce a executat doi ani din pedeapsa de opt ani de închisoare primită în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetari Alimentare.

Mencinicopschi este Cetăţean de Onoare al Judeţului Argeş, fiind născut în 1949 în Domneşti. Este considerat cel mai mare nutriţionist român.

A absolvit Universitatea București, Facultatea de Biologie -Biochimie, ca șef de promoție, având apoi o activitate deosebită în domenii ca: bioindustrie, biotehnologie alimentară, tehnologie alimentară și nutriție umană. Deține 23 brevete de invenții şi a fost profesor universitar la Facultatea de Biotehnologii a Universității de Ştiințe Agricole și Medicină Veterinară Bucuresti.

Instanţa a admis contestaţia formulată de Gheorghe Mencinicopschi după ce Judecătoria Sectorului 4 respinsese, în 6 septembrie, propunerea comisiei de specialitate de la Penitenciarul Jilava de liberare condiţionată. Decizia este definitivă şi fostul director al ICA a fost deja eliberat din penitenciar. 

Mencinicopschi a fost încarcerat în 8 august 2014, după condamnarea definitivă la opt ani de închisoare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals în înscrisuri sub semnatura privată. Din aceasta pedeapsă, Mencinicopschi a executat 780 de zile, adică puţin peste doi ani.

În acest timp, familia sa a cerut eliberarea acestuia din închisoare, pe motiv că se confruntă cu probleme grave de sănătate şi a depus şi o cerere de graţiere, respinsă în februarie 2015 de preşedintele Klaus Iohannis.

Gheorghe Mencinicopschi a fost condamnat pentru că, au susţinut judecatorii în motivarea deciziei, el a urmărit „cu orice preţ” privatizarea ICA în favoarea firmei controlate de Dan Voiculescu, respectiv SC Grivco SA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here