A murit Păcală! Sebastian Papaiani, cel mai mare actor pe care l-a dat Argeşul, s-a stins din viaţă azi dimineaţă

0
791

Actorul Sebastian Papaiani a decedat în această dimineață, la vârsta de 80 de ani, după o lungă perioadă de suferinţă. 

În luna, mai starea lui s-a degradat, după ce a suferit un atac cerebral, și nu și-a mai revenit.

Sebastian Papaiani s-a născut pe 25 august 1936, la Pitești, tatăl său fiind de etnie greacă.

A avut o carieră întinsă pe cinci decenii, atât pe scenă cât şi în film. Binecunoscut pentru numeroasele şi savuroasele roluri de comedie, el a filmat şi jucat însă şi dramă. Va rămâne veşnic în memoria celor ce i-au văzut filmele ca Păcală, din seria de filme cu acelaşi nume, Plutonierul Căpşună din faimoasele „B.D.” Alecu din „Asta seară dansăm în familie”,  Pompei din „Toamna bobocilor”, Ieremia din „Toate pânzele sus” sau Gogu, din „Nea Mărin miliardar”.

A început ascensiunea către lumea artistică la doar 17 ani, când, în paralel cu slujba de contabil la un oficiu farmaceutic, joacă teatru de amatori, îndrumat de fosta Miss România 1936, Crina Cojocaru, care îl determina să treacă peste multe obstacole şi să devină actor.

A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, promoţia 1960.

În 1961 și-a făcut debutul în producția cinematografică ”Purgatoriul nr. 5”, însă calea spre marea carieră i-a fost deschisă de regizorul Geo Saizescu, care l-a distribuit în rolul lui Păcală, în filmul cu același nume (1974). El lucra încă din 1963 cu Geo Saizescu, când a fost distribuit în  „Un surâs în plină vară” unde alături de tânăra şi frumoasă actriţa Florina Luican, se face remarcat atât de critici cât şi de public.

Dintre piesele jucate pe scena Teatrului Odeon (fost Giulești) rămân de referinţă „Domnişoara Nastasia” de Gh. M. Zamfirescu, în regia lui Horea Popescu, ”Livada cu vișini” de Cehov, regia Sorin Militaru, ”Să nu-ți faci prăvălie cu scară” de Eugen Barbu, regia Sanda Manu și multe altele.

A fost căsătorit cu actriţa Eugenia Giurgiu Papaiani cu care are un fiu.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here