Printre cele mai mai mari proiecte care vor demara anul acesta în Piteşti se numără construcţia unui mall, a unor blocuri de locuinţe, a sute de locuri de parcare şi a unui pasaj rutier peste calea ferată, toate în cartierul Tudor Vladimirescu. Mega-investiţia nu va scoate niciun leu din bugetul oraşului, proiectul fiind finanţat din fonduri exclusiv private, adică de firma care va construi şi noul mall în Tudor Vladimirescu.

Va fi, așadar, o investiție privată de aproape 100 de milioane de euro, care, pe lângă mall, investeşte şi într-un obiectiv de interes public (pasajul rutier peste calea ferată). Construcţia noului pasaj va costa peste 10 milioane de euro, iar după finalizarea lucrărilor, acesta va fi trecut în patrimoniul şi administrarea primăriei Piteşti şi va fi folosit strict în interes public. Aşa va rezolva şi primăria Piteşti, cu sprijinul firmei private, o problemă cu care locuitorii din Tudor Vladimirescu se confruntă de zeci de ani: un pasaj rutier modern, ei fiind nevoiţi să treacă peste liniile CFR, printre trenuri, pentru a ajunge la staţia de autobuz din cartierul vecin, Fraţii Goleşti.

Despre această mega-investiţie, care va schimba în curând faţa orașului de pe malul Argeşului, i-am chestionat pe locuitorii din Tudor Vladimirescu. Din interviurile realizate se poate observa nevoia de a trăi o schimbare așteptată de zeci de ani.


Ugrănescu Tatiana, 60 de ani, locuitor în Tudor Vladimirescu, muncitor la Caroli:
”Este foarte necesară construcția unei pasarele noi. Avem nevoie de așa ceva. Nu vedeți cum ne chinuim să traversăm printre liniile ferate? E și periculos iarna, că este zăpadă, polei, alunecă, mai ales pentru copii și bătrâni. Am auzit că se va construi în Tudor un mall şi un pasaj nou, dar sper să nu fie şi aceasta doar o promisiune”.


Samoilă Claudiu – Tudor Vladimirescu:
”Vechea pasarelă este foarte periculoasă, scările sunt deteriorate, necurățate. Este periculos să mergi pe ea, dar la fel de periculos este și printre linia ferată. Este necesară construcția unei noi păsărele, pentru noi locuitorii, dar și pentru cartier. Va schimba fața cartierului nostru, dar şi a orașului”.


Anonim:
”Este nevoie urgentă de o pasarelă modernă. E periculos pe unde trebuie să trecem ca să ajungem din oraş în cartier. Este o capcană a morţii ce este acum, să trecem peste liniile CFR. Pe pasarela veche este la fel de periculos să treci. Mă tot uit la copiii care trec peste linii şi mă îngozesc”.


Ban Augustin, 43 de ani, muncitor la Leoni:
”Sunt de acord cu o nouă pasarelă. Este un chin traversarea liniilor. Ar mai fi o variantă, pasarela veche, dar iarna este plină de zăpadă, și după cum vedeți, nimeni nu are curaj să urce pe ea. Tot ce am auzit că se va construi la noi, aici în cartie, mall, pasaj, blocuri sunt bine venite. Nu fac decât să dea o faţă nou zonei. Să dea Domnul la cât mai multe investiţii. E bine şi pentru noi, dar şi pentru cartier. Acum dacă nu se investesc bani de la privaţi nu mai faci nimic cu statul”.


Păvăloiu Mariana, 46 de ani, muncitor la Subansamble Auto:
”Este foarte bună această idee. Este nevoie de o pasarelă nouă. Uitați cât ne chinuim pe aici! Și un nou mall ar fi util pentru cartier. Avem nevoie și de relaxare”.


State Tiberiu:
”Cu pasarela nu ştiu ce să zic, însă construcția unui mall este OK. În special pentru noi, tinerii. Și cartierul ar fi mai animat”.


Mănescu Filofteia, locuitor pe strada Dragoș Vodă, bloc P24:
”Este nevoie cu siguranță de o nouă pasarelă. Și construcția unui mall aici, în zonă, este utilă și în același timp va schimba și fața cartierului. Bineînțeles, s-ar putea să fie zgomot când va începe construirea acestuia, însă cred că o să merite. Eu mă bucur mai mult pentru copiii şi nepoţii mei. Sperăm să nu ne afecteze pe noi, locuitorii, cu mizeria din timpul construcției”.


Geamănu Vasile, locuitor pe strada Dragoș Vodă, nr. 5:
”Poate că mai sunt şi voci care contestă construirea acestui mall în cartierul Tudor Vladimirescu. Însă eu cred că este și utilă și necesară această investiţie. În primul rând se vor face noi locuri de muncă și de asta este cu adevărat nevoie! Păi, şi așa stă pământul ală de pomană! De ce să nu fie folosit pentru binele cetățenilor din cartier şi pentru a aduce un plus de valoare locului? Restul nu mai contează. Să sperăm că se va finaliza cât mai repede ca să ne putem bucura şi noi”.


Garăgău Sile, locuitor pe strada Dragoş Vodă:
“Eu şi părinţii mei locuim aici, la casă. Am auzit că se va construi o pasarelă şi un mall în vecinătatea noastră, iar asta mă bucură. Şi aşa terenul din spatele nostru este plin de bălării”.

Comments

comments