Noua lege privind asociaţiile de proprietari intră în vigoare în septembrie! Administratorii de bloc, obligaţi să obţină certificate de calificare

Persoanele fizice atestate în prezent pentru funcția de administrator de bloc vor trebui să obțină un certificat de calificare profesională, dacă nu au deja unul, prevede noua lege a asociaţiilor de proprietari carea va intra în vigoare în septembrie 2018. Această condiție va fi obligatorie pentru ca administratorii să-și păstreze funcția.

Legea nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor a apărut luni în Monitorul Oficial și se va aplica din 28 septembrie 2018. La acel moment, se va abroga cadrul legal actual constituit de Legea nr. 230/2007.

Administratorii actuali vor avea la dispoziție o perioadă de 12 luni de la intrarea în vigoare a legii, adică până la 28 septembrie 2019.

„€Persoanele fizice atestate pentru funcția de administrator în conformitate cu prevederile Legii nr. 230/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari, cu modificările și completările ulterioare, pot îndeplini funcția de administrator numai dacă, în termen de 12 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi, obțin certificate de calificare profesională care dovedesc calificarea profesională pentru a îndeplini ocupația de administrator, în conformitate cu prezenta lege” este explicat în documentul recent oficializat.

Potrivit noii legi, certificatul de calificare profesională va reprezenta actul care dovedește calificarea profesională a persoanelor fizice pentru a fi administratori de bloc. Practic, doar persoanele care îl dețin vor putea fi atestate apoi de primarul localității pentru a îndeplini ocupația de administrator de bloc.

Actualmente, Legea nr. 230/2007 și normele sale de aplicare prevăd doar obligația administratorilor de a fi atestați de către primar, atestatul având drept scop „Certificarea calităților profesionale ale persoanelor care doresc să practice activitatea de administrare a imobilelor la asociațiile de proprietari”. Cu alte cuvinte, acum nu se face nicio referire la o obligație de a obține un certificat de calificare profesională.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here