La şedinţa de vot final care a avut loc marţi, 13 iunie, Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de Lege pentru modificarea Legii nr.145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol, un act normativ care vine în sprijinul micilor producători autohtoni.

Apariţia Legii 145/2014 a adus noi reglementări în domeniul accesului pe piaţa agroalimentară a micilor producători agricoli. Aceste norme au fost binevenite, întrucât au adus predictibilitate şi stabilitate în legalizarea comerţului în domeniu, însă pe parcurs, atât fermierii cât şi Ministerul Agriculturii şi autorităţile locale au întâmpinat probleme neprevăzute în implementarea legii.

Astfel, s-a ajuns la concluzia că atestatele şi carnetele de comercializare trebuie să aibă valabilitate mai lungă şi că procedura de emitere a acestora trebuie simplificată, astfel încât să se reducă efortul financiar al fermierilor. Principala modificare adusă de actul normativ adoptat de Camera Deputaţilor prevede valabilitatea atestatului de producător pentru cinci ani de la data emiterii, faţă de termenul de 1 an stipulat anterior în textul legii. Legea mai prevede faptul că atestatele şi carnetele de comercializare se eliberează la cererea solicitantului de către primarul pe a cărui rază de competenţă se află terenul, ferma sau gospodăria în care se obţin produsele destinate comercializării, în termen de 5 zile lucrătoare de la data solicitării, după verificarea existenţei atestatului de producător şi după verificarea faptică în teren a existenţei produsului/produselor supuse comercializării.

Totodată, s-a stabilit ca atestatul de producător să aibă o filă distinctă pentru fiecare an, care se completează anual cu datele din registrul agricol şi se vizează prin aplicarea ştampilei şi a semnăturii primarului comunei, oraşului, municipiului, sectorului municipiului Bucureşti, după caz.

Noua lege reprezintă un act de debirocratizare a pieţei produselor agricole şi va aduce beneficii micilor producători.

Comments

comments