Noaptea Muzeelor 2017 – Noaptea Muzeului Argeșean – sâmbătă, 20 mai

0
840

Evenimentul Noaptea Muzeelor 2017, care a ajuns la a 13-a ediție, se desfășoară la nivel internațional și este sărbătorit de peste 3.000 de muzee din 30 de țări europene. Anul acesta, în România, Noaptea Muzeelor are loc sâmbătă, 20 mai, iar la eveniment vor participa 145 de muzee și organizații partenere din 45 de orașe din întreaga țară.

Dintre instituțiile de cultură aflate în subordinea Consiliului Județean Argeș, Noaptea Muzeelor va fi marcată la Muzeul Județean Argeș, la Muzeul Viticulturii și Pomiculturii Golești și la Centrul de Cultură ”Brătianu”.

Astfel, la Muzeul Județean Argeș, evenimentul propune vizitatorilor un program cultural-educativ divers, începând cu vizitarea expozițiilor permanente ale Muzeului –・deschise în intervalul 19.00 – 00.00 – până la ateliere pentru copii și încheind cu un inedit spectacol muzical, finalizat cu un incendiar foc de artificii. Expozițiile deschise publicului în acest an sunt Secția de Istorie, Secția de Științe ale Naturii, Cabinetul Numismatic, Galeria de Artă Rudolf Schzeitzer-Cumpăna.

Odată cu deschiderea Muzeului Județean Argeș, copiii cu vârste între 3 și 12 ani vor avea prilejul – în intervalul 19.00-21.00 – să descopere noi modalități de petrecere a timpului liber, participând la ateliere educativ-recreative organizate în cadrul Muzeului. Astfel, copiii vor participa la ateliere de stimulare a creativității, limbajului și deprinderilor manuale, prin realizarea unor colaje cu tema: Căsuța mea din pădure vara. De asemenea, copiii pasionați de muzică, vor confecționa instrumente muzicale din materiale reciclabile, iar cei pasionați de teatru, vor lua parte la un spectacol de teatru de umbre, după ce vor construi ei înșiși păpușile pentru punerea în scenă a piesei Ridichea uriașă.

Pentru copiii cu nevoi speciale, Muzeul Județean Argeș a pregătit un atelier de dezvoltare a motricității fine și autoîngrijire, sub atenta îndrumare a unui terapeut ocupațional.

Muzeul se va deschide cu un program muzical dinamic al Fanfarei Centrului Cultural Județean Argeș. În paralel cu atelierele dedicate copiilor, pe scena amenajată în curtea Muzeului Județean Argeș se va desfășura un program artistic divers, care va acoperi o largă paletă de gusturi: de la muzică ușoară, la muzică populară și muzică românească din perioada pașoptistă. Programul artistic se va încheia în acordurile grupului Trei Parale, cu un concert de muzică veche românească inspirată din perioada pre- și post-pașoptistă. Cei șase artiști (Florin Iordan –・cobză, fluiere; Daniel Pop – voce, fluiere, percuție, drâmbă; Beatrice Iordan – voce, cobză; Mihai Balabaș –・vioară; George Kudor –・bas și Dinu Petrescu –・percuție) vor prilejui argeșenilor întâlniri cu personaje colorate ale epocii: Barbu Lăutarul, Anton Pann, Lelița Săftița, Chiftelăreasa etc și îi vor antrena la dans. Programul artistic se va încheia cu un spectaculos foc de artificii, la orele 22.30.

Evenimentul face parte din proiectul “€Muzeul Județean Argeș, moștenire culturală, istorie și continuitate”.

Expozițiile permanente ale Muzeului Județean Argeș:
・    Expoziţia de istorie, ce prezintă evoluţia societăţii româneşti din Paleolitic până la mijlocul secolului XX.
・    Cabinetul Numismatic, cu un număr impresionant de exponate, grupate în trei secțiuni: numismatică, decorații și medalistică.
・    Expoziția de Științele Naturii, ce prilejuiește vizitatorilor întâlniri cu creaturi fascinante, demult dispărute, sau vizite în adâncul peșterilor, spre a se minuna de ceea ce pământul a zămislit în uzinele sale subterane.
・    Expoziţia Flori de mină – Comorile adâncurilor prezintă lumea frumuseţilor tăcute din adâncul Maramureşului, al Braziliei, Mexicului, Chinei, Rusiei, Turciei, Marocului, Indiei, Congoului şi Madagascarului, cu eşantioane de cuarţ, ametist, citrin, agat, labradorit, malahit, fluorină, cuarţ fumuriu, diamant de Maramureş, precum şi combinaţiile acestora cu alte minerale: pirită, realgar, stibină, calcit, blendă, marcasit etc.
・    Muzeul Sportului Argeșean – dedicat campionilor locali ai sportului, premiați la nivel național și internațional
・    Galeria de Artă “Rudolf Schweitzer – Cumpăna” (Bdul Republicii nr. 33), cu un patrimoniu de peste 1.000 de lucrări de pictură și sculptură clasică și contemporană, unele aparținând marilor maeștri ai picturii românești: Nicolae Grigorescu, Ștefan Luchian, Theodor Pallady, Gh. Petrașcu și Nicolae Tonitza.

La Muzeul Viticulturii și Pomiculturii Golești, între orele 16.00 – 24.00, sunt pregătite expoziții, proiecții de filme turnate la Golești și momente muzicale, la Conacul Goleștilor. Cei care iubesc muzeul sunt invitaţi să viziteze ansamblul feudal fortificat, în incinta căruia se află: Şcoala Slobodă Obştească (prima şcoală superioară în limba română, din mediul rural, din Țara Românească), Foişorul lui Tudor Vladimirescu, Bolniţa banului Radu Golescu, Arhondaricul în care se prezintă istoria Goleştilor, Baia turcească din secolul al XVIII-lea. De asemenea, până la orele 21.00, va fi permis accesul și în muzeul în  aer liber, un valoros sat românesc de secol XIX, cu gospodării viticole și pomicole din România.

Centrul de Cultură ”Brătianu”  în intervalul orar 16.00 – 24.00, își așteaptă vizitatorii să descopere Vila Florica, Parcul Conacului și mai ales secretele familiei Brătianu, elevii pasionați de istoria marii familii argeșene de la Colegiul Național ”Zinca Golescu” fiind pentru o seară ghizi.

De asemenea, cei mici vor descoperi expoziția temporară intitulată ”Lumea poveștilor” ce cuprinde păpuși din colecția Centrului de Cultură „Brătianu” inspirate din poveștile lui Ion Creangă și ale lui Petre Dulfu.

Prin jocul interactiv intitulat ”Descoperiţi Vila Florica” vizitatorii trebuie să găsească anumite „indicii” propuse de organizatori, pentru a înțelege universul în care și-au trăit copilăria Brătienii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here