Nicolae Dobrin ar fi împlinit astăzi 68 de ani

Născut în Pitești pe 26 august 1947, cel mai mare fotbalist român al tuturor timpurilor, Nicolae Dobrin, alintat de admiratori „Gâscanul” sau „Prinţul din Trivale”, ar fi împlinit azi 68 de ani.

Din păcate pentru el, pentru iubitorii fotbalului românesc şi pentru acest sport în sine, moartea l-a răpit prea devreme. A fost răpus pe 26 octombrie 2007, de un cancer la plămâni.

Dobrin a fost considerat nu numai cel mai bun jucător al tuturor timpurilor, ci şi un copil minune al fotbalului românesc, debutând pe prima scenă fotbalistică la doar 14 ani, descoperit şi promovat de un alt mostru sacru al balonului rotund, antrenorul Leonte Ianovschi.

Istoria fotbalului românesc îl reține ca unul din cei mai mari fotbaliști români, un maestru al driblingului și al fentei, un model în executarea paselor și a loviturilor libere. A fost ales de trei ori cel mai bun fotbalist al României, în anii 1966, 1967 şi 1971. A participat la 409 meciuri în prima divizie națională, înscriind 111 goluri. Cu FC Argeș a câștigat de două ori titlul de campioană a României, în 1972 și 1979, iar la echipa naţională a adunat 48 de ori de prezenţe, marcând 6 goluri pentru România.

Cea mai mare performanţă la nivelul echipei naţionale a fost calificarea la Campionatul Mondial din Mexic, din anul 1970. Unde, din păcate, nu a fost introdus pe teren niciun minut, din cauza conflictului pe care  îl avea cu antrenorul Angelo Niculescu.

Datorită talentului său, „Gâscanul” a fost dorit de conducerea lui Real Madrid, Santiago Bernabeu, preşedintele echipei, venind special la Piteşti pentru a negocia achiziţia sa. După ce a jucat împotriva spaniolilor în Liga Campionilor, înscriind un gol, Santiago Bernabéu a fost atât de impresionat de calitățile lui Dobrin, încât ar fi fost dispus să ofere 2 milioane de dolari pentru a-l transfera, o sumă enormă pentru acele vremuri.

Transferul său a fost blocat însă de regimul comunist. Şi, se spune, chiar de însuşi Nicolae Dobrin, care nu a considerat niciodată că ar putea face performanţă de înalt nivel altundeva decât „acasă”, la Piteşti, la FC Argeş.

În timpul vieţii a fost onorat cu titlul de Cetăţean de Onoare al Piteştiului iar după moartea sa  a fost decorat de președintele țării cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, în semn de înaltă apreciere și admirație pentru excepționala lui carieră de fotbalist. La înmormântarea sa, pe 20 octombrie 2007, au participat peste 5.000 de persoane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.